Ούτε οι ίδιοι οι Αμερικάνοι δεν έχουν καταλάβει γιατί η χώρα τους “κυνηγάει” έτσι την Huawei!

Μετά και την σύλληψη της Οικονομικής Διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της Huawei, Μενγκ Γουαντζού, η “κόντρα” μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του Κινεζικού κολοσσού μπαίνει πια σε νέα διάσταση, αφού ο πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί να εντάξει την εταιρεία στα πιόνια του εμπορικού πολέμου που έχει ξεκινήσει με την Κίνα. 

Η επίθεση των ΗΠΑ στην Huawei έχει ξεκινήσει πολύ πριν ο ίδιος γίνει πρόεδρος και έχει ξεκινήσει από τις τάξεις του κόμματος του, με συνεχείς επερωτήσεις και υπόνοιες από τα μέλη της Γερουσίας που πρόσκεινται στους Ρεπουμπλικανούς. Η κορύφωση ήρθε τον περασμένο χειμώνα, όταν η συμφωνημένη συνεργασία της Huawei με την ΑΤ&Τ ακυρώθηκε μετά από άνωθεν εντολές, επειδή υπήρχε, λέει, φόβος πως μέσω των smartphones της εταιρείας η Κινεζική κυβέρνηση θα κατασκόπευε τις ΗΠΑ. 

Φυσικά οι υπόνοιες και οι κατηγορίες ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, ενώ “κατά σύμπτωση” η απαγόρευση επιβλήθηκε την περίοδο που ξεκινούσε η επιβολή δασμών στα κινέζικα προϊόντα, σηματοδοτώντας την έναρξη του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες. Λίγο αργότερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγόρευσε και την χρήση του εξοπλισμού δικτύων της Huawei από τις αμερικανικές εταιρείες με το ίδιο σκεπτικό, πυροδοτώντας εντάσεις και ενστάσεις ειδικά από μικρότερους εγκαταστάτες συστημάτων που στο πρόσωπο της εταιρείας είχαν βρει ένα αξιόπιστο βοηθό, με ισχυρή τεχνογνωσία και πολύ ανταγωνιστικές τιμές. 

Οι εξελίξεις δεν άρεσαν ιδιαίτερα στους Αμερικάνους καταναλωτές, καθώς του απέκλειε από την απόκτηση των τελευταίων smartphones της εταιρείας, η ποιότητα και οι πωλήσεις των οποίων την έφεραν στην δεύτερη θέση των παγκόσμιων πωλήσεων, πίσω από την Samsung και μπροστά από την αγαπημένη εταιρεία των ΗΠΑ, την Apple. Πολλοί υποστηρίζουν πως η επίθεση στην Huawei έγινε σε ένα βαθμό για να προστατευθεί το “πετράδι του στέμματος” της αμερικανικής οικονομίας, ενώ όπως έχουν υποστηρίξει αναλυτές και ειδικοί σε συνεχή αρθρογραφία, η Huawei έτυχε απλά να βρίσκεται στη μέση του εμπορικού πολέμου και οι ΗΠΑ την “χτυπάνε” απλά για να καταφέρουν ένα καίριο χτύπημα στην Κινεζική οικονομία. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση κατηγορεί την Huawei για πιθανή κατασκοπία, η Ευρώπη δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ τέτοιο θέμα, κάτι που θα δημιουργούσε μεγάλο κύμα ελέγχων και ερευνών, δεδομένης της “εμμονής” που έχει η ΕΕ με τα προσωπικά δικαιώματα και την παρακολούθηση των πολιτών της. Όπως επισημαίνει το Bloomerg, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ “επιτίθεται” στις κινέζικες εταιρείες, η “επίθεση” γίνεται μόνο στις Huawei και ZTE οι οποίες κατηγορούνται για “σπάσιμο” του εμπάργκο προς το Ιράν αλλά και για δυνητική κατασκοπία της Κινεζικής κυβέρνησης. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την Motorola, η οποία έχει εξαγοραστεί από την κινεζική Lenovo.

Όπως φαίνεται, η “επίθεση” των ΗΠΑ περιορίζεται στις κινέζικες εταιρείες που “μοιάζουν” κιόλας κινέζικες, καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά και απαγόρευση στην παραδοσιακή αμερικανική (με έδρα το Σικάγο Motorola). Αυτό που πιστεύουν στις ΗΠΑ είναι πως η Huawei βρίσκεται στο εδώλιο, μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνηση τους επιθυμεί να προβάλει το προφίλ του “τιμωρού” των ξένων, χωρίς να έχει κάποιο πραγματικό λόγο. Άλλωστε όπως επισημαίνουν οι New York Times, μπορεί η κυβέρνηση να κατηγορεί την Huawei για κατασκοπία, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς της, ούτε καν ενδείξεις. 

“Πατώντας” πάνω σε αυτή την διαπίστωση, διάφοροι τεχνικοί και ειδικοί σε smartphones έφτασαν στο σημείο να “γδύσουν” smartphones της εταιρείας για να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάτι στο hardware ή το software τους, που να δείχνει πως μπορεί με κάποιο τρόπο να στέλνουν πληροφορίες έξω από την χώρα. Μετά από λεπτομερή έλεγχο, δεν βρέθηκε καμία απόδειξη πως υπάρχει κάτι που κρύβει η Huawei, όπως άλλωστε φάνηκε από την έλλειψη αποδείξεων και από την μεριά της κυβέρνησης. 

“Η απαγόρευση δεν βγάζει νόημα” αναφέρει το Bloomnerg, αφού ακόμα και αν κάποιος θεωρεί πως τα smartphone της εταιρείας περιέχουν κατασκοπευτική τεχνολογία, τότε γιατί δεν έχει βρεθεί κάτι και στα υπόλοιπα τηλέφωνα που κατασκευάζονται στην Κίνα, όπως το iPhone; Άλλωστε αν η κυβέρνηση της Κίνας ήθελε να χρησιμοποιήσει κατασκοπευτική τεχνολογία, δεν θα το έκανε μόνο μέσω της Huawei, αλλά και μέσω πιο άλλων συσκευών, ειδικά αμερικάνικων. 

Όπως επισημαίνουν πολλά ειδησεογραφικά site, η “επίθεση” στην Huawei έγινε για να χτυπηθεί το κομμάτι της υψηλής τεχνολογίας της εταιρείας, η οποία θεωρείται κορυφαία στον κόσμο, στην εξέλιξη του 5G. 

Όπως καταλήγει το Bloomberg, οι καταναλωτές είναι σε θέση να κρίνουν μόνοι τους αν η κυβέρνηση τους έχει δίκιο ή όχι, όμως σύμφωνα με το ίδιο, όλο αυτό μοιάζει πιο πολύ με εμπορικό και βιομηχανικό ανταγωνισμό, παρά μια προσπάθεια της Κινεζικής κυβέρνησης να κατασκοπεύσει τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν τη συσκευή τους, ή τα δίκτυα της εταιρείας 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ