Χέρι – χέρι με τον…Τραμπ!

Είναι σαν να ανακάλυψε πάλι, η μια χώρα την άλλη. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια έντονη σύσφιξη σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Στο βωμό της “στρατηγικής συνεργασίας”, του “κοινού οράματος” για την περιοχή, και την πρόοδο των οικονομιών, οι δύο πλευρές έχουν έρθει αναπάντεχα κοντά.

Αλλά βλέπουμε και κάτι άλλο, επίσης, να τις ενώνει.

Μια κοινή κουλτούρα που δεν υπήρχε στο παρελθόν, ή μάλλον, μια κοινή πολιτική κουλτούρα. Μια νοοτροπία που εκφράζεται μέσα από την εχθρότητα για την ενημέρωση του τόπου και από μια αντιπάθεια για οτιδήποτε δεν βολεύει. Μια στάση σύμφωνα με την οποία η πολυφωνία είναι κατακριτέα, και η μάχη κατά των δημοσιογράφων αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολιτικής.

Στην Ουάσινγκτον, ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον Τύπο “εχθρό του λαού”. Υποστηρίζει, ότι έχει το δικαίωμα να επιλέξει ποιοι θα καλύπτουν τον Λευκό Οίκο και βαπτίζει όποια είδηση δεν του αρέσει ως fake news.

Στην Αθήνα, καθρεφτίζονται αυτές οι κινήσεις.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βάλει ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι σε μαύρη λίστα, οι διώξεις κατά των δημοσιογράφων για ρεπορτάζ συνεχίζονται, και ο πρωθυπουργός μιλάει απαξιωτικά για τα ΜΜΕ στη Βουλή.

Πρόκειται για μια στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που τηρειτο ανέκαθεν. Αλλά οι τακτικές του Τραμπ, φαίνεται πως απενοχοποιουν αυτή τη λογική, και στην Αθήνα όλα πλέον επιτρέπονται.

Πριν από λίγες ημέρες, στην Νέα Υόρκη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με επενδυτές στο πλαίσιο του 20ου Επενδυτικού Φόρουμ για την Ελλάδα, της Capital Link.

Μετά από τις επαφές, ο υπουργός εξήγησε σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στο κρατικό Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι μίλησε για τις τράπεζες, την οικονομία και το φορολογικό. Και συνεχίζει, προσθέτοντας, ότι “δεν με ρωτούν πλέον για τα πράγματα που γράφουν οι εφημερίδες”.

Δηλαδή, ότι και οι ξένοι επενδυτές δεν ασχολούνται πια με τις εφημερίδες, διότι δεν λένε την αλήθεια. Θα μπορούσε να είχε μιλήσει για πολλά άλλα πράγματα. Θα μπορούσε να μιλήσει για τις ξένες επενδύσεις και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ή για υψηλότερα εισοδήματα. Αλλά, επέλεξε την σίγουρη και εύκολη λύση, “χτύπησε” τον Τύπο.

Μια στρατηγική που μπορεί να εξελίχθηκε από τα “αμερικανάκια” και τον Τραμπ, άλλα ταιριάζει “γάντι” στην Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ