Η Mastercard ετοιμάζεται για δυναμική είσοδο στην αγορά του blockchain

Η Mastercard κατέθεσε αίτηση ευρεσιτεχνίας για μια μέθοδο “ανωνυμοποίησης” συναλλαγών σε blockchain η οποία κατατέθηκε στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων στις 9 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει η αίτηση υπογραμμίζεται η χρήση μια ή περισσότερων διευθύνσεων διαμεσολάβησης για την κάλυψη της πηγής και του προορισμού των κεφαλαίων σε μια συναλλαγή μέσω blockchain, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί η ανωνυμία των οντοτήτων που σχετίζονται με διευθύνσεις blockchain. Η προτεινόμενη τεχνική λύση θα συνεπαγόταν μια σειρά “αιτήσεων ανωνυμίας” για κάθε κομμάτι της συναλλαγής, αντί για την ανωνυμία του χρήστη. 

Αυτό θα “είχε ως αποτέλεσμα να φαίνεται ότι ο χρήστης μεταφέρει μόνο κεφάλαια και λαμβάνει κονδύλια από ένα μικρό αριθμό διευθύνσεων που συμμετέχουν επίσης σε ένα πολύ μεγάλο όγκο συναλλαγών με διάφορους άλλους χρήστες, καθιστώντας έτσι τα δεδομένα αβλαβή. “Η ανάλυση του “πορτοφολιού”, όπως υποστηρίζει η Mastercard, θα έδινε έτσι “ελάχιστες έως καμία πληροφορία” για τον χρήστη πίσω από το “πορτοφόλι”

Ως πλαίσιο, σημειώνει η Mastercard, ενώ πολλοί “συρρέουν” και υποστηρίζουν διάφορα κρυπτονομίσματα που στηρίζονται στην τεχνολογία Blockchain (όπως το bitcoin) για να επωφεληθούν από το υψηλό επίπεδο “ανωνυμίας” πoυ προσφέρουν, η ίδια η φύση του Blockchain ως αμετάβλητου ημερολογίου, μπορεί να αποκαλύψει όλα τα στοιχεία που θεωρούνται ανώνυμα, απλά κοιτώντας το γενεσιουργό block. Αυτό ακριβώς, όπως υποστηρίζει η Mastercard, καταρρίπτει τον πρωταρχικό σκοπό που κάποιοι χρησιμοποιούν το blockchain, δηλαδή την ανωνυμία. Τα δεδομένα μπορούν να αναλυθούν και να αποκαλύψουν πολύτιμα στοιχεία για τον χρήστη πίσω από το “πορτοφόλι” ή τουλάχιστον να παράσχουν πληροφορίες όπως η γεωγραφική του θέση, τα οικονομικά συμφέροντα, οι συνήθειες των δαπανών κτλ. 

Όπως αναφέρει η Mastercard στον φάκελο της: “Η υπάρχουσα δομή επικοινωνίας και κατανομής της τεχνολογίας blockchain, όπως το Bitcoin, απαιτεί τον προσδιορισμό του τόπου από τον οποίο προέρχονται και τερματίζονται οι συναλλαγές, προκειμένου να διατηρηθεί το βιβλίο. Αυτό δημιουργεί ένα τεχνικό πρόβλημα ανταγωνιστικών συμφερόντων μέσα στην τεχνολογία”.

Η Mastercard σε καμία περίπτωση δεν είναι η πρώτη εταιρεία που προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα της ανωνυμίας στις συναλλαγές μέσω blockchain, καθώς το ίδιο μονοπάτι έχουν ακολουθήσει και πολλά κρυπτονομίσματα σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν την ανωνυμία των κατόχων τους αποτελώντας έτσι μια εναλλακτική λύση στις μη εντοπίσιμες μεταφορές κεφαλαίων, με κορυφαία το Zcash και το Monero.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ