Ιαπωνία: “Πετά” εκτός κρατικών συμβάσεων τις Huawei και ZTE

“Μπλόκο” στην επιλογή των Huawei Technologies και ZTE Corp σε κρατικές συμβάσεις ετοιμάζεται να βάλει η Ιαπωνία, στην προσπάθειά της να ενισχύσει την άμυνά της έναντι των διαρροών πληροφοριών και των κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με πληγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι δύο κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο της Ουάσιγκτον και άλλων συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω των δεσμών τους με την κινεζική κυβέρνηση που εγείρουν ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Πεκίνο για κατασκοπεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Huawei έχει ήδη αποκλειστεί από την αγορά των ΗΠΑ, ενώ και η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν απαγορεύσει στην εταιρεία να συμμετέχει στην κατασκευή δικτύων 5G, παρότι ο κινεζικός κολοσσός έχει επανειλημμένως τονίσει ότι το Πεκίνο δεν έχει καμία επιρροή στις δραστηριότητές της.

Η εφημερίδα Yomiuri, η οποία δημοσίευσε για πρώτη φορά την είδηση ότι η Ιαπωνία σκοπεύει να απαγορεύσει σε κρατικούς φορείς την αγορά εξοπλισμού από τις δύο κινεζικές εταιρείες νωρίτερα την Παρασκευή, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναμένεται να αναθεωρήσει τους εσωτερικούς της κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις ήδη από τη προσεχή Δευτέρα.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν σχεδιάζει να κατονομάσει συγκεκριμένα την Huawei και την ZTE στην αναθεώρηση των κανόνων, αλλά θα εφαρμόσει μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας που ισχύουν για τις εταιρείες, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Reuters. Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Yoshihide Suga, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ωστόσο σημείωσε ότι η χώρα του έχει στενή επικοινωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας του κυβερνοχώρου.

“Η κυβερνοασφάλεια εξελίσσεται σε σημαντικό ζήτημα στην Ιαπωνία”, είπε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας: “Θα λάβουμε μέτρα που θα το εξετάζουν το θέμα από διάφορες προοπτικές”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ