Ο Δήμος Αθηναίων κάνει την Αθήνα μια “εξυπνότερη πόλη”

Το όραμα και τα πλάνα του για την μεταμόρφωση της Αθήνας σε μια πιο έξυπνη πόλη παρουσίασε στα πλαίσια του 29ου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου “Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας” ο Γιώργος Χαμπίδης, CDO (Chief Digital Officer) του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος παρουσίασε τόσο την συνέχεια των δράσεων που έφεραν στην Αθήνα το βραβείο της πιο καινοτόμας πρωτεύουσας της Ευρώπης, αλλά και μια σειρά δράσεων που θα αρχίσουν να υλοποιούνται στην πρωτεύουσα προκειμένου, για αρχή, να διευκολύνουν την αναζήτηση parking.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαμπίδης, η βράβευση της Αθήνας δεν έγινε λόγω κάποιων υψηλής τεχνολογίας καινοτομιών, αλλά γιατί η Αθήνα κατάφερε να βρει τρόπους να χρησιμοποιήσει παλιές εγκαταστάσεις και φόρμες και να τους δώσει μια εναλλακτική “ζωή” και χρήση. Για παράδειγμα, η χρήση σχολικών συγκροτημάτων εκτός ωραρίου λειτουργίας, σαν σύγχρονα κέντρα νεότητας, στα οποία τα παιδιά εκτός από αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδεύονται σε ψηφιακές πρακτικές και εισάγονται στα εξελιγμένα υπολογιστικά συστήματα, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της βράβευσης της πρωτεύουσας. 

Ταυτόχρονα η Αθήνα έχει αρχίσει και αξιοποιεί τον τεράστιο όγκο δεδομένων που μαζεύει καθημερινά από την ψηφιοποίηση διάφορων λειτουργιών, ανακατανέμοντας πόρους και ανθρώπους σε σημεία και υπηρεσίες οι οποίες έχουν πραγματικά ανάγκη έναντι άλλων. Για παράδειγμα η χρήση ψηφιακών αρχείων και διασύνδεσης σε δημοτικά κολυμβητήρια, έδειξε ένα καλύτερο τρόπο κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου για να εξυπηρετήσουν αυτά που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ζήτηση.

Παράλληλα ο ο Γιώργος Χαμπίδης ανακοίνωσε την εξέλιξη του app του Δήμου Αθηναίων, σε ένα χρήσιμο πολυεργαλείο για τους πολίτες της πρωτεύουσας, οι οποίοι μέσα από αυτό θα μπορούν να βρίσκουν τις διαθέσιμες θέσεις πάρκινγκ ανά περιοχή, να τις κλείνουν από το τηλέφωνο τους, ενώ μέσα από την εφαρμογή θα μπει και ένα τέλος στην ατέρμονη αναζήτηση εισιτηρίων για τις θέσεις αυτές. 

Οι 3.000 ειδικές θέσεις πάρκινγκ θα ψηφιοποιηθούν και θα περάσουν στο σύστημα, και κάθε οδηγός θα μπορεί να δει ποιες είναι ελεύθερες και που. Κατόπιν θα μπορεί να κάνει κράτηση της θέσης μέσα από την εφαρμογή και να πληρώσει επίσης μέσα από αυτή. Με τον τρόπο αυτό γλυτώνει αρκετή ώρα και “νεύρα” στην αναζήτηση του, ενώ και η πόλη θα γλυτώσει αρκετή κίνηση από τα οχήματα που κάνουν κύκλους προσπαθώντας να παρκάρουν αλλά θα δει και σημαντική μείωση των καυσαερίων. 

Ακόμα και όσοι δεν έχουν τόση εξοικείωση με την τεχνολογία ή δεν έχουν smartphone, θα μπορούν να βρίσκουν εισιτήρια για το πάρκινγκ σε κάθε κλασικό σημείο πώλησης, απλά χρησιμοποιώντας την πιστωτική ή χρεωστική τους κάρτα μέσω των POS που υπάρχουν πια σε κάθε επιχείρηση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ