Ρ. Αικατερινάρη (Υπερταμείο): “Οι Ελληνικές εταιρείες ανακαλύπτουν ξανά τον τροχό”

Στην ανάγκη για τις ελληνικές επιχειρήσεις να επιστρέψουν στις βασικές αρχές του επιχειρείν αναφέρθηκε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, Ράνια Αικατερινάρη, κατά την διάρκεια τοποθέτησης της στα πλαίσια του 29ου συνεδρίου “Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας” που διοργανώνεται από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο

Όπως είπε η κα Αικατερινάρη, μεγάλο μέρος της δουλειάς του υπερταμείου μέχρι στιγμής είναι να εκπαιδεύει ξανά τις υπηρεσίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις στο να ξεκινήσουν σχεδόν από την αρχή τον σχεδιασμό αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική τους, προκειμένου να γίνουν σύγχρονες και ανταγωνιστικές απέναντι στον ανταγωνισμό από το εξωτερικό. Μέρος του προβλήματος όπως είπε η κ. Αικατερινάρη, είναι το γεγονός πως οι διοικήσεις αυτών των επιχειρήσεων συνδέονται κατά πολύ με τις αλλαγές των κυβερνήσεων, των οποίων είναι “δέσμιες”. Κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση αλλάζει και η διοίκηση και αυτό σημαίνει πως ξεκινούν από την αρχή όλο τον σχεδιασμό τους, πρόβλημα που οι αντίστοιχες ξένες επιχειρήσεις έχουν λύσει εδώ και πολλά χρόνια.

Η κα Αικατερινάρη αναφέρθηκε επίσης σε όσα πρέπει να αλλάξουν ή να ενισχύσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να προσελκύσουν τις απαραίτητες επενδύσεις, λύσεις που ακούν σε μια βασική έννοια, την αξιοπιστία. 

Αξιοπιστία σε ότι αφορά τα αποτελέσματα, τις οικονομικές καταστάσεις και τα νούμερα τους, αξιοπιστία στις προβλέψεις και τον σχεδιασμό για το μέλλον σε τηρούμενα χρονοδιαγράμματα και αξιοπιστία σε ότι έχει να κάνει με την εταιρική διακυβέρνηση. Μια έλλειψη που έχει διαπιστωθεί στις ελληνικές επιχειρήσεις, είναι αυτή της διαχείρισης κρίσεων, για τις οποίες δεν υπάρχουν προκαθορισμένα σενάρια και τρόποι να αντιμετωπιστούν με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. 

Αυτό στο οποίο θα πρέπει επίσης να εκπαιδευτούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, είναι η εξωστρέφεια. Η επικοινωνία των πλάνων, του στρατηγικού τους σχεδιασμού και του οράματος τους τόσο προς τα έξω (επενδυτές, αγορά) όσο και προς τα μέσα, προς τους εργαζόμενους δηλαδή της εταιρείας. 

Τόνισε επίσης την ανάγκη ύπαρξης πιστοποιημένων ελέγχων από εσωτερικούς και εξωτερικούς ελεγκτές, κάτι που δίνει σιγουριά και ασφάλεια στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι έχουν σημεία αναφοράς. 

Η Ρ. Αικατερινάρη, τόνισε επίσης μια παθογένεια των μεγάλων ελληνικών ΔΕΚΟ, οι οποίες έχουν αρχίσει και αντιμετωπίζουν προβλήματα με την στελέχωση τους, καθώς με την αναστολή των προσλήψεων, δεν μπαίνει “νέο αίμα” σε αυτές προκειμένου να εκπαιδευτεί από τα αξιόλογα στελέχη με μεγάλη εμπειρία που υπάρχουν ήδη σε αυτές. Με μέσο όρο ηλικίας των στελεχών τα 50-52 έτη, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και υπάρχει κίνδυνος η τεχνογνωσία και η εμπειρία αυτών των στελεχών να χαθεί πριν προλάβουν να εκπαιδεύσουν την επόμενη γενιά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ