Έργα και ημέρες της Deutsche Bank

Η μετοχή της Deutsche Bank βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά από μια αιφνιδιαστική επιδρομή των εισαγγελικών αρχών της Γερμανίας στα γραφεία της τράπεζας στη Φρανκφούρτη, για να ερευνήσουν υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος, στις οποίες είναι μπλεγμένοι υπάλληλοι της τράπεζας. Ο εισαγγελέας της Φραγκφούρτης δήλωσε ότι η αξιολόγηση των στοιχείων από τα Panama Papers προκάλεσε υποψίες ότι η τράπεζα μπορεί να έχει βοηθήσει τους πελάτες να δημιουργήσουν υπεράκτιες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους σε όλο τον κόσμο και οι γερμανικές αρχές προχώρησαν σε επιτόπιους ελέγχους στην κραταιά τράπεζα της χώρας. Η Deutsche Bank είναι ύποπτη για μεταφορά περίπου 350 εκατ. δολαρίων βρώμικου χρήματος σε διεθνείς φορολογικούς παραδείσους, για λογαριασμό περίπου 900 πελατών, χωρίς να ακολουθεί τις νόμιμες διαδικασίες δηλώσης των εισοδημάτων και των μεταφορών αυτών. 

Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που η Deutsche Bank βρίσκεται στη γωνία. Το 2015, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους περίπου 45 εκατομμυρίων δολαρίων από την οικονομική ρυθμιστική αρχή της χώρας για την ύπαρξη ελλιπών συστημάτων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέρυσι, η Deutsche Bank πλήρωσε περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα για το ξέπλυμα χρημάτων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Και μόλις αυτό το μήνα, η Deutsche Bank διαπιστώθηκε ότι επεξεργάστηκε και συνέδραμε σε ύποπτες πληρωμές ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Danske Bank που συνδέονται με – σωστά μαντέψατε – τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Deutsche Bank τον τελευταίο καιρό είναι σε δεινή θέση, καθώς εδω και 3 χρόνια δεν δείχνει κερδοφορία ενώ και η τιμή της μετοχής της έχει χάσει μέσα στο 2018 περίπου το 50% της αξίας της. Τον Απρίλιο ορίστηκε νέος Διευθύνων Σύμβουλος στην τράπεζα σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα, ελπίζοντας ότι αυτή η αλλαγή θα άλλαζε και την αντιμετώπιση των επενδυτών οι οποίοι αρχικά ανταποκρίθηκαν, καθώς έλπιζαν πως αυτή η αλλαγή θα άλλαζε τον προσανατολισμό της τράπεζας, από τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις, στην παραδοσιακή τραπεζική των καταθέσεων και των δανείων. Όμως οι αλλαγές αυτές δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη και χρειάζονται χρόνο. 

Ο χρόνος όμως είναι μια πολυτέλεια που δεν έχει η Deutsche Bank, η οποία πιάστηκε με το “χέρι στο μέλι” και όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, η πτώση της μετοχής της τράπεζας κατά 3,4% στην χθεσινή συνεδρίαση μπορεί να συνεχιστεί με ακόμα πιο καταστροφικά αποτελέσματα για την τράπεζα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ