“Χαμένες στη μετάφραση” οι Ελληνικές τράπεζες

Η σταθεροποίηση των τραπεζών είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας με όλα τα βλέμματα να έχουν πέσει στην Τράπεζα της Ελλάδας και την πρόταση της για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, τα οποία έχουν αποδειχτεί η μεγαλύτερη θηλιά στο λαιμό των ελληνικών τραπεζών. 

Η κυβέρνηση θέλει να λύσει το θέμα όσο πιο γρήγορα γίνεται και μέσω αυτού να μπορέσει να κάνει την κοινωνική της πολιτική, ειδικά σε μια περίοδο που “μυρίζει” έντονα εκλογές. Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, είναι να βρεθεί ένας τρόπος να βοηθηθούν οι δανειολήπτες που θέλουν μεν αλλά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, βοηθώντας ταυτόχρονα τις τράπεζες. Οι λύσηεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι τρεις,  η “επιδότηση δανείου”, η πληρωμή δηλαδή από το ελληνικό κράτος (δηλαδή τα λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων) μέρος του μη εξυπηρετούμενου δανείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κράτος φέρεται να έχει βάλει στο τραπέζι την πληρωμή του 1/3 του δανείου των πολιτών που δε μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Στο τραπέζι έχει μπει επίσης το “κούρεμα” κάποιων δανειακών υποχρεώσεων, προκειμένου να μειωθεί και το ποσό το οποίο θα κληθεί να πληρώσει το κράτος. 

Η Ελλάδα πρέπει να “απελευθερώσει” τις τράπεζες της από την επιβάρυνση των επισφαλών δανείων για να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της οικονομίας της. Την περασμένη εβδομάδα, οι φήμες έλεγαν πως οι ελληνικές αρχές προχωρούν με δύο νέες προτάσεις για να σώσουν τις τράπεζες. Η μία, από την κεντρική τράπεζα, μοιάζει με μια «κακή τράπεζα» που θα μπορούσε να δημιουργηθεί με το διαχωρισμό των φορολογικών πιστώσεων των δανειστών και των χειρότερων δανείων. Η άλλη προέβλεπε έναν φορέα ειδικού σκοπού για το κακό χρέος που θα μπορούσε να περιλαμβάνει κρατική εγγύηση και να χρησιμοποιεί λεφτά του δημοσίου. 

Μέσα σε όλα αυτά, οι τράπεζες έχουν βρεθεί στην μέση του κυκλώνα, καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την μείωση των δανείων και την επίτευξη του στόχου. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει περίπου το μισό της αξίας του 2018, ενώ τα τα μη εκτελεστικά ανοίγματα στις τέσσερις συστημικές δανειστές της Ελλάδας ανήλθαν στα 89 δισεκατομμύρια ευρώ, Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί ήδη από τους Ευρωπαίους επόπτες ότι θα μειώσουν τα επισφαλή δάνεια τους κατά περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2021 σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια ακόμη εισφορά κεφαλαίου. 

Ανεξάρτητα ποια από τις προτάσεις θα επιλέξει τελικά να προωθήσει η κυβέρνηση, οι τράπεζες της χώρας έχουν βρεθεί σε δεινή θέση, ενώ η κατάθεση των προτάσεων δεν σημαίνει και την αυτόματη αποδοχή τους από τις Βρυξέλλες. Οι εταίροι ανησυχούν μήπως η δημιουργία μια “κακής τράπεζας” θα ωθούσε τους δανειολήπτες να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ το ίδιο φέρεται να επικρατεί στην επιδότηση του δανείου, η οποία στην ουσία θα “τιμωρεί” πολίτες που εξυπηρετούν τα δάνεια τους σε όφελος των υπόλοιπων. 

Στην ιδανική περίπτωση, και τα τρία σχέδια πρέπει να εγκριθούν από τις ευρωπαϊκές αρχές – τόσο τον εποπτικό φορέα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και τις αρχές ανταγωνισμού – και το επόμενο έτος οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να επιλέξουν το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσουν για να μειώσουν το μεγαλύτερο μέρος των επισφαλών δανείων.     

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ