Παγερά αδιάφορες οι Ελληνικές τράπεζες για τον MSCI!

του Ανδρέα Κοντογούρη

Μπορεί οι πρόσφατες εξελίξεις με τις τρεις από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες βγήκαν από τον δείκτη MSCI και “υποχώρησαν” στον δείκτη small cap να θορύβησε την αγορά, όμως η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική.

Αν πρέπει να δούμε την αρχή του θέματος, θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια πίσω στο 2015, τότε που οι επιλογές της κυβέρνησης οδήγησαν στα Capital Controls τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι και σήμερα. Εκεί βρίσκεται η “ρίζα του κακού” και εκεί θα πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες και όχι στις τράπεζες, ή στο Χρηματιστήριο ή όπου αλλού.

Ίσως και λίγο ακόμα πιο πίσω, στο 2013 όταν η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να πάρει δραστικές αποφάσεις και να σώσει τις συμμετοχές του στις τράπεζες, πλήγωσε το τραπεζικό σύστημα, αλλά πολύ περισσότερο ους Έλληνες φορολογούμενους. Η απροθυμία του 2013, κορυφώθηκε τελικά το 2015, όταν οι χειρισμοί της κυβέρνησης και του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στην Ελληνική οικονομία. 

Στο κλίμα που δημιουργήθηκε τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων και την απραξία, συνέβαλε η διαφθορά και η διαπλοκή των πολιτικών με ελάχιστους τραπεζίτες. Όλα αυτά έπεσαν στην αντίληψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία φρόντισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, δίνοντας παράλληλα, μέσω του Μάριο Ντράγκι, ξεκάθαρο μήνυμα στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην αλλαγή όλου του συστήματος. Η πεποίθηση της Ευρώπης πηγάζει από το γεγονός την ολικής αλλαγής ηγεσίας στις τράπεζες και το “νέο αίμα” που έχει μπει σε αυτές. Αυτό στην ουσία που είπε στον Αλ. Τσίπρα ο Μ. Ντράγκι, είναι πως με την ρύθμιση των κόκκινων δανείων, θα ακολουθήσει η βοήθεια από Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κάτι που θα επιτρέψει στην Ελληνική οικονομία να “γυρίσει” το χαρτί. 

Οι πολύ θετικές αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί από ΕΚΤ, ΕΕ και Ελλάδα, ενώ μετά την κατάθεση της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδας στις 22 Νοεμβρίου, για την ρύθμιση “κόκκινων δανείων” ύψους 42 δισ. ευρώ και με την ελάχιστη βοήθεια από ένα θετικό κλίμα στις αγορές, η Ελληνική οικονομία οδεύει προς απογείωση. 

Δεδομένων όλων αυτών των συνιστωσών, η αλλαγή στον MSCI αφήνει παγερά αδιάφορες τόσο τις τράπεζες όσο και την κυβέρνηση. Αυτό που έχει σημασία είναι η “μεγάλη εικόνα” η οποία όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι πολύ βελτιωμένη το 2019, ενώ επίκειται και εισαγωγή στα developed markets. 

To μόνο που πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση είναι να κάνει σοβαρά και μελετημένα τις κινήσεις της σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο πριν τις εκλογές, όσο και μετά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ