Συνεργασία “γιγάντων” μεταξύ Amazon και Apple

Σε μια συμφωνία που θα απογειώσει ακόμα περισσότερο τις πωλήσεις των δύο εταιρειών προχώρησαν οι δύο μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας Apple και Amazon. Σύμφωνα με αυτή την συνεργασία, οι αγοραστές στην πλατφόρμα της Amazon θα έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν απευθείας από την Apple τα προϊόντα της εταιρείας και όχι μέσω τρίτων μεταπωλητών, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. 

Οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν ένα πολύ προσεκτικό παρελθόν μεταξύ τους, σε μια προσπάθεια να μην κάνουν κάποια κίνηση που δίνει κάποιας μορφής πλεονέκτημα στον “αντίπαλο”. Μέχρι πριν λίγο καιρό, το πρόβλημα στις σχέσεις των δύο εταιρειών ήταν το Apple TV, καθώς η Apple ήθελε μεν να πουλήσει το Apple TV μέσα από την πλατφόρμα της Amazon, αλλά χωρίς να δεχτεί την πρόταση της Amzon να προσθέσει την εφαρμογή της Prime Video streaming στη συσκευή. Η Amazon σταμάτησε την πώληση του Apple TV το 2015, επειδή όπως εξήγησε αργότερα ο Jeff Bezos, ήθελε να αποφύγει την σύγχυση των πελατών που θα υπέθεταν πως η υπηρεσία ροής της Amazon θα υπήρχε ενσωματωμένη στο προϊόν. Η “παρεξήγηση” αυτή λύθηκε και οι καταναλωτές πια θα βρίσκουν την Apple TV στο κατάστημα της Amazon με ενσωματωμένη την υπηρεσία Amazon Prime Video.

Μέχρι τώρα τα προϊόντα της Apple υπήρχαν στην Amazon μέσω τρίτων μεταπωλητών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και διαφοροποιήσεις στις τιμές. Η νέα συμφωνία, η οποία θα εφαρμοστεί στις πλατφόρμες της Amazon στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιαπωνία και την Ινδία τις επόμενες εβδομάδες, θα περιορίσει τους μεταπωλητές των προϊόντων Apple και Beats σε εκείνους που έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Apple. Όσοι από τους τρίτους μεταπωλητές επιθυμούν να μπουν επίσης στην πλατφόρμα, θα πρέπει να έχουν πάρει εξουσιοδότηση από την Apple και φυσικά να συμμορφώνονται απόλυτα με τον τιμοκατάλογο της εταιρείας. 

Με αυτή την κίνηση η Apple παίρνει πάνω της όλες τις πωλήσεις των προϊόντων της, ενώ το μόνο προϊόν της εταιρείας που δεν θα πωλείται από την Amazon θα είναι το Home Pod, αφού η Amazon το θεωρεί ανταγωνιστή της Alexa και δεν έχει σκοπό να βάλει τον “εχθρό” στο ίδιο της το σπίτι, μια κίνηση που δείχνει αδικαιολόγητο “φόβο” από την μεριά της εταιρείας του Bezos, καθώς η κυριαρχία της Alexa στο χώρο των οικιακών βοηθών είναι αδιαμφισβήτητη και δεν υπάρχει περίπτωση να απειληθεί από την υπηρεσία της Apple. 

O εκπρόσωπος της Amazon, σχολιάζοντας την συνεργασία των δύο εταιρειών, δήλωσε ότι η εταιρεία “εργάζεται συνεχώς για να ενισχύσει την εμπειρία των πελατών και ένας από τους τρόπους που κάνουμε είναι να αυξήσουμε την επιλογή των προϊόντων που γνωρίζουμε ότι θέλουν οι πελάτες”. Από την μεριά της η Apple μέσω εκπροσώπου της δήλωσε πως “Συνεργαζόμαστε με την Amazon για να βελτιώσουμε την εμπειρία των πελατών, που θέλουν να έχουν στην διάθεση τους άλλο ένα πολύ καλό τρόπο να αγοράζουν τα προϊόντα μας”. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ