Έτσι θα πουληθεί η Εθνική Ασφαλιστική!

του Γιάννη Διονάτου

Το επόμενο βήμα προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής φέρεται να επεξεργάζεται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σε συνεργασία με την κυβέρνηση που αναζητά από την δική της πλευρά ένα δυνατό success story.

Η αποτυχία λοιπόν της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και στις δύο φάσεις της διαδικασίας αν και θορύβησε την Εθνική Τράπεζα δεν την πτόησε και έτσι ήδη έχει έτοιμο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του EMEAgr, ένα νέο σχέδιο προκειμένου να πουληθεί το 75% της θυγατρικής της και ταυτόχρονα να διατηρήσει το 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της ασφαλιστικής εταιρείας που αποτελεί μέρος της ιστορίας της Εθνικής.

Αναλυτικότερα, οι πληροφορίες του EMEAgr αναφέρουν πως το σχέδιο εκείνο που μελετά η διοίκηση της τράπεζας και το οποίο φαίνεται να έχει λάβει το “πράσινο φως”, τόσο από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου, συνδέεται άμεσα με το Χρηματιστήριο που με την σειρά του φυσικά θα ωφεληθεί τα μάλα από τέτοια εξέλιξη. Συγκεκριμένα, η πρόταση που φέρεται να έχει καταθέσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, στην κυβέρνηση, αφορά την διάθεση, μέσω του ΧΑ, του 25% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο επενδυτικό κοινό, με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της και σε δεύτερο χρόνο την διάθεση του 50% σε στρατηγικό επενδυτή ή σε ομάδα επενδυτών, από την Ελλάδα, που για το λόγο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να συγκροτήσουν ένα επενδυτικό σχήμα.

Ενημερωμένοι οι επενδυτές

Οι πληροφορίες τουEMEAgrαναφέρουν πως παράλληλα με τις εξελίξεις αυτές, πραγματοποιούνται σχετικές συναντήσεις από ανθρώπους που βρίσκονται πολύ κοντά στην Εθνική Ασφαλιστική και γνωρίζουν καλά, τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά στοιχεία της ασφαλιστικής εταιρείας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει επαφές με στελέχη από τον εφοπλιστικό κλάδο που με την σειρά τους εμφανίζονται θετικοί να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα βάζοντας ως βασική παράμετρο στην “εξίσωση” την διάθεση ποσοστού μέσω του ΧΑ.

Πληροφορίες, τέλος, τόσο μέσα από την Εθνική Ασφαλιστικής, όσο και από την Εθνική Τράπεζας, αλλά και από την πλευρά της κυβέρνησης, αναφέρουν πως οι εξελίξεις αναμένεται να “τρέξουν” με γοργούς ρυθμούς από τις αρχές του νέου έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ