Η Apple μειώνει την παραγωγή του iPhone XR, αυτό όμως δεν σημαίνει πως απέτυχε

Οι ασιατικές εταιρείες που φτιάχνουν εξαρτήματα για τα iPhone είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν ύστερα από μια έκθεση της οικονομικής εφημερίδας Nikkei η οποία ανέφερε πως η Apple διέταξε να μειωθεί παραγωγή του φθηνότερου iPhone XR, καθώς δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση. 

Σαν αποτέλεσμα αυτών των ανακοινώσεων και της προβλεπόμενης μειωμένης ζήτησης του νέου φτηνού iPhone, η μετοχή της Apple υποχώρησε χθες κατά 4%, καθώς η εταιρεία δείχνει αδύναμη να αντιμετωπίσει την επίθεση των Κινέζων κατασκευαστών, και ειδικά της Huawei η οποία μετά το ανέβασμα της στην δεύτερη θέση στα τέλη του δεύτερου τριμήνου του 2018, παρέμεινε σε αυτή ακόμα και μετά την αναγγελία και την κυκλοφορία των νέων μοντέλων της εταιρείας. 

Η Apple έχει στηρίξει πολλά στο iPhone XR, το οποίο αν και δεν έχει την αίγλη και την δημοσιότητα των άλλων μοντέλων της σειράς, είναι αυτό που αναμένεται να φέρει τα μεγαλύτερα έσοδα στην εταιρεία, καθώς θα αποτελέσει τη φθηνότερη εναλλακτική λύση σε όσους δεν θέλουν να βάλουν τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσουν πένα από τα άλλα τηλέφωνα της εταιρείας. 

Όπως υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές, η αντίδραση της αγοράς ήταν αρκετά βεβιασμένη, καθώς η εντολή της Apple ήταν για μείωση της έξτρα παραγωγής και όχι της κανονικής, ενώ αν έχει δείξει κάτι το παρελθόν της εταιρείας και η σχέση της με τους καταναλωτές, είναι πως δεν πρέπει ποτέ και για κανένα λόγο να υποτιμάει κανείς την Apple. 

Να θυμίσουμε πως και πέρυσι, οι αναφορές από τα εργοστάσια της εταιρείας στην Κίνα, έκαναν λόγο για μειωμένη παραγωγή και για “φρένο” στην γραμμή του iPhone 8, κάτι που ώθησε πολλούς να ξεγράψουν την Apple από το παιχνίδι. Όμως με τον καιρό οι πωλήσεις του iPhone * έφτασαν και στην συνέχεια ξεπέρασαν αυτές του iPhone X, ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και με το iPhone XR. 

Αν εξαιρέσει κανείς τους “φανατικούς” καταναλωτές της εταιρείας οι οποίοι τρέχουν από τις πρώτες μέρες να προμηθευτούν τα τελευταία της μοντέλα, η μεγάλη μάζα αυτών που έχουν φέρει την Apple στο σημείο που βρίσκεται είναι οι υπόλοιποι. Αυτοί που αγοράζουν τα προϊόντα της χωρίς τυμπανοκρουσίες και ουρές στα καταστήματα και το κάνουν μέσα στη χρονιά. Όπως ακριβώς συνέβη και πέρυσι, με τις πωλήσεις του iPhone X να παρουσιάζουν κορύφωση τους πρώτους μήνες και μετά να πέφτουν, αφήνοντας το iPhone 8 να σημειώνει σταθερές πωλήσεις μέσα στην χρονιά, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος. Το iPhone XR δεν κάνει την είσοδο του στην αγορά με ουρές στα καταστήματα και εκστασιασμένους καταναλωτές, όμως θα συνεχίσει να πουλάει σε όλη την διάρκεια της χρονιάς μέχρι την παρουσίαση του επόμενου μοντέλου. 

Αν κάτι αποτελεί πρόβλημα της Apple, αλλά και των υπόλοιπων κατασκευαστών smartphones, είναι οι αυξημένες τιμές που παρουσιάζουν οι συσκευές τον τελευταίο χρόνο. Με το κόστος απόκτησης της συσκευής να είναι γύρω στα 1.000 ευρώ (και να τα ξεπερνάει), πολύ δύσκολα οι καταναλωτές θα είναι σε θέση να δίνουν κάθε χρόνο ένα τόσο σεβαστό ποσό για να αλλάζουν κάθε χρόνο συσκευή και αυτό αντικατοπτρίζεται και στις συνολικές πωλήσεις της αγοράς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ