Ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης 12 τραπεζών ζητά ο Λούις Ντε Γκίντος

Την ανάγκη δώδεκα τράπεζες της ευρωζώνης, οι οποίες κατέχουν περίπου το 40% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων του τομέα, να ενισχύσουν τις κεφαλαιακές τους θέσεις επεσήμανε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λούις Ντε Γκίντος, με αφορμή τα αποτελέσματα των stress tests.

Η EKT νωρίτερα ανέφερε ότι θα θεωρούσε αποδεκτό έναν δείκτη CET 1 επιπέδου 5,5% στα tests, ωστόσο τα σχόλια του Ντε Γκίντος υποδηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει ένα υψηλότερο επίπεδο.

“Οι τράπεζες με βασικούς κεφαλαιακούς δείκτες στο δυσμενές σενάριο κάτω από το 9%, εμφανίζουν μια πιο αδύναμη, αν και ικανοποιητική, κεφαλαιακή θέση”, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.

“Οι δώδεκα αυτές οντότητες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του συνολικού ενεργητικού του τομέα, θα έπρεπε να αυξήσουν την ευρωστία τους και να ενισχύσουν τις κεφαλαιακές θέσεις τους για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις και ως εκ τούτου θα βρίσκονται υπό στενή εποπτεία”, πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ