Οι τελευταίες επενδυτικές επιλογές της Motor Oil δεν αρέσουν στα funds

Τα επενδυτικά funds δεν έχουν δει ε καλό μάτι τις τελευταίες επιλογές που έχει κάνει η Motor Oil με αποτέλεσμα μετά την Bank Of America η οποία υποβάθμισε την εταιρεία σε “underperform”, σειρά είχε η Citigroup η οποία προχώρησε σε εντολή “sell” και μείωση της τιμής στόχου στα 18,50 ευρώ από 23,2 ευρώ. 

Η Μείωση αυτή από την μεριά της Citigroup αντιπροσωπεύει το 20% της αξίας και όπως το αιτιολογεί ο επενδυτικός οίκος, οφείλεται στις επενδυτικές επιλογές που έκανε ο όμιλος, με την εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, οι τελευταίες επενδύσεις του ομίλου “Δεν ήταν αυτό που είχαμε στο μυαλό μας για την πλεονάζουσα ρευστότητα του ομίλου”.

“Μειώνουμε τη βαθμολογία μας απέναντι στην Μotor Οil Hellas και η νέα τιμή-στόχος της μετοχής είναι τα 18,5 ευρώ από τα 23,2 που ήταν προηγουμένως. Θεωρούμε πως οι επενδύσεις της εταιρείας εγείρουν ερωτήματα ως προς την εταιρική διακυβέρνηση, την αξιοποίηση των κεφαλαίων και τη μεταχείριση των μειονοτήτων που αντιπροσωπεύουν το 54% στη βάση των μετόχων”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Citi στην ανάλυσή της. 

Όπως αναλύει η BofA, οι εξαγορές αναμένεται να αυξήσουν το βασικό καθαρό χρέος της Μotor Οil κατά 103,5 εκατ. ευρώ ή 59% στα 288 εκατ. ευρώ. Ο λόγος καθαρού χρέους/EBITDA αναμένεται να αυξηθεί από το 0,2 στο 0,5 το 2018.

Ωστόσο, επισημαίνει ο οίκος, το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει ρίσκο περαιτέρω χρηματικών εκροών στις εξαγορασθείσες εταιρίες (ιδίως στην τραπεζική εξαγορά) μετά την ενοποίηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ