Βραβείο “Συνεργασίας με Αναπτυσσόμενη Χώρα” για την POLYECO

Το πρώτο βραβείο “Συνεργασίας με Αναπτυσσόμενη Χώρα”, για τη λειτουργία, διαχείριση και συντήρηση προσωρινής εγκατάστασης αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων στον Μαυρίκιο, έλαβε η εταιρεία-ηγέτης στη διαχείριση αποβλήτων σε όλο τον κόσμο POLYECO Α.Ε.

Η εταιρεία διακρίθηκε στην 5η κατηγορία του θεσμού των “Ελληνικών Βραβείων για το Περιβάλλον”, που διοργανώθηκαν από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ), στα πλαίσια της διοργάνωσης των Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον (European Business Awards for the Environment – EBAE).

Το βραβείο παρέλαβε ο Ιωάννης Πολυχρονόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου. Κατά την παραλαβή του βραβείου, ο Ι. Πολυχρονόπουλος δήλωσε σχετικά: “Το σημερινό βραβείο ανήκει σε τρεις νέους επιστήμονες, τον υιό μου Αθανάσιο Πολυχρονόπουλο, τον κύριο Ηλία Αβραμίκο και την κυρία Ελένη Μαλιαρού. Τα παιδιά αυτά κατάφεραν να κερδίσουν έναν διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν επιστημονικές ομάδες από όλο τον κόσμο. Στον Μαυρίκιο, μία χώρα του Ινδικού Ωκεανού που οι περισσότεροι Έλληνες επισκέπτονται για μήνα του μέλιτος, μία ελληνική ομάδα εξαιρετικών επιστημόνων κατάφερε να αναλάβει τη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων της χώρας και να εξάγει τεχνογνωσία. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή”.

Polyeco_Mauritius

Το 2016, ανατέθηκε στην POLYECO Α.Ε. η διαχείριση και λειτουργία της εγκατάστασης αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων του Μαυρικίου, μετά από Διεθνή διαγωνισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Αειφόρου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Καταστροφών του Μαυρικίου.

Το ευαίσθητο οικοσύστημα της χώρας και η προτεραιότητά του στην Βιώσιμη Ανάπτυξη βάζει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων στην περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων από την βιομηχανική δραστηριότητα και τα χημικά εργαστήρια της χώρας. Επειδή η χώρα δεν είχε ποτέ μία τέτοια υποδομή, η μέχρι σήμερα διαχείριση των επικινδύνων γινόταν σε μικρότερη κλίμακα και με μη ορθές περιβαλλοντικά πρακτικές.

Η λειτουργία της εγκατάστασης ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016, σε συνεργασία και υπό τον έλεγχο του Υπουργείο Περιβάλλοντος του Μαυρικίου. Στο διάστημα αυτό η Polyeco εγκατέστησε και δημιούργησε εντός της μονάδας αποθήκευσης εξειδικευμένο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου για την ανάλυση των επικινδύνων αποβλήτων, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξε και ένα λογισμικό μέσω του οποίου οι παραγωγοί αποβλήτων μπορούν να υποβάλουν τα αιτήματα τους για την διαχείριση των αποβλήτων και σε πραγματικό χρόνο να ενημερώνεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος του Μαυρικίου.

Η POLYECO Α.Ε., ως η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων και μεταξύ των κορυφαίων 10 στην ΝΑ. Ευρώπη, με όραμα να παρέχει καινοτόμες, αξιόπιστες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις διαχείρισης αποβλήτων σε μερικά από τα πιο πιεστικά περιβαλλοντικά ζητήματα του πλανήτη, απέσπασε το βραβείο για την αποτελεσματική της συνεργασία με αναπτυσσόμενη χώρα.