Αυτές είναι οι μεγαλύτερες εξαγορές στην ιστορία

Η IBM άνοιξε για τα καλά το πορτοφόλι της σήμερα και με ένα αντάλλαγμα που συνηθίζεται όταν πρόκειται για εταιρείες λογισμικού, τεχνολογίας ή τηλεπικοινωνιών, δίνει 34 δισ. δολάρια για να βάλει στο χαρτοφυλάκιο της την εταιρεία ανοιχτού κώδικά Red Hat

Ξεπερνώντας με ευκολία τα 26,2 δισ. δολάρια που έδωσε η Microsoft για την LinkedIn, η εξαγορά της Red Hat είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία για εταιρεία λογισμικού. Είναι όμως η μεγαλύτερη εξαγορά που έγινε ποτέ; Ποιες είναι οι υπόλοιπες εξαγορές που έχουν ξεχωρίσει;

Στην κορυφή με τις ακριβότερες εξαγορές στον τομέα της τεχνολογίας, βρίσκεται η απόκτηση της EMC από την Dell, η οποία έδωσε 67 δισ. δολάρια για να αποκτήσει την εταιρεία φύλαξης και διαχείρισης δεδομένων. Ακολουθεί η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών, η οποία έναντι 37 δισ. δολαρίων εξαγόρασε και μετονομάστηκε σε Broadcom. 

Στην τρίτη θέση είναι η χθεσινή εξαγορά της Red Hat από την IBM έναντι 34 δισ. δολαρίων, ενώ μια θέση πιο κάτω βρίσκεται η εξαγορά της εταιρείας κατασκευή ημιαγωγών ARM Holdings από την Softbank έναντι 31,3 δισ. δολάρια. Στην πέμπτη και “τελευταία” θέση της σχετικής λίστας είναι η εξαγορά της Microsfot που έδωσε 26,2 δισ. δολάρια για να αποκτήσει την εταιρεία επαγγελματικού κοινωνικού δικτύου LinkedIn,

Σε ότι έχει να κάνει με τις εξαγορές εταιρειών λογισμικού, στην πρώτη θέση βρίσκεται η σημερινή εξαγορά της Red Hat από την IBM έναντι 34 δισ. δολαρίων, και ακολουθεί στην δεύτερη θέση η Εξαγορά της LinkedIn από την MIcrosoft έναντι 26,2 δισ. δολαρίων. 

Στην τρίτη θέση βρίσκουμε την εξαγορά της εφαρμογής άμεσων μηνυμάτων WhatsApp από το Facebook το 2014 έναντι 22 δισ. δολαρίων και μια θέση πιο κάτω υπάρχουν τα 13,5 δισ. δολάρια που έδωσε η εταιρεία λογισμικού ασφαλείας για την εξαγορά της Veritas το 2004 (18 δισ. δολάρια σε σημερινές τιμές). Στην “τελευταία” θέση η Oracle και τα 11 δισ. δολάρια που έδωσε για την εξαγορά της PeopleSoft το 2004 επίσης (14,7 δισ. δολάρια σε σημερινές αξίες).

Μπορεί τα ποσά που διακινούνται γύρω από τις εταιρείες τεχνολογίας να είναι τεράστια, όμως σε ότι έχει να κάνει με εξαγορές και τα μεγαλύτερα deals που έχουν γίνει ποτέ ανεξαρτήτως βιομηχανίας, είναι αρκετά πίσω καθώς η τελευταία της αντίστοιχης πεντάδας, έκλεισε στα 130 δισ. δολάρια και έγινε από την Dow Chemicals η οποία απέκτησε την DuPont το 2015. Στην τέταρτη θέση η Telecom Verizon Communications η οποία έναντι αντιτίμου επίσης 130 δισ. δολαρίων εξαγόρασε την Bell Atlantic Division το 2013. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η φαρμακευτική εταιρεία κολοσσός Pfizer η οποία το 1999 έδωσε 111,8 δισ. δολάρια για την εξαγορά της Warner Lambert (164 δισ. δολάρια σε σημερινή αξία).

Στην δεύτερη θέση της σχετική λίστας τα 165 δισ. δολάρια που έδωσε η AOL για την εξαγορά της Time Warner (241 δισ. δολάρια σε σημερινές αξίες) και στην κορυφή σαν η μεγαλύτερη εξαγορά όλων των εποχών, αυτή της Vodafone η οποία έδωσε για την Γερμανική Mannesmann το 2000, 202 δισ. δολάρια ή 296 δισ. δολάρια σε σημερινές ισοτιμίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ