H IBM έκανε το deal της χρονιάς! Εξαγόρασε την Red Hat για 34 δισ. δολάρια!

Οι τεχνολογικές εξαγορές, ειδικά ανάμεσα σε εταιρείες τέτοιου μεγέθους ποτέ δεν είναι φτηνές. Όμως η IBM έβαλε σκοπό να πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη εξαγορά που έγινε ποτέ για εταιρεία λογισμικού και δίνει 34 δισ. δολάρια για να εξαγοράσει την Red Hat, ξεπερνώντας κατά πολύ την προηγούμενη μεγάλη εξαγορά, αυτή του LinkedIn που είχε ανέλθει στα 26,2 δισ. δολάρια. 

Με αυτή την κίνηση η IBM μπαίνει ακόμα πιο δυνατά στις υπηρεσίες cloud, καθιστώντας την, την τον Νο1 υβριδικό πάροχο υπηρεσιών cloud σε μια αναδυόμενη αγορά η οποία εκτιμάται πως έχει αξία 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, επιταχύνοντας το επιχειρηματικό μοντέλο υψηλής αξίας της εταιρείας. Η ΙΒΜ θα αποκτήσει το λογισμικό Cloud λογισμικό Red Hat για 190 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά, με συνολική αξία 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η IBM δήλωσε ότι η συμφωνία έχει ήδη εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια τόσο της IBM όσο και της Red Hat, αλλά εξακολουθεί να υπόκειται στις εγκρίσεις των μεριδιούχων της Redt Hat και των ρυθμιστικών αρχών. Αν όλα πάνε όπως έχει προγραμματιστεί, η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019. 

Οι δύο εταιρείες έχουν ξεκινήσει συνεργασία από τον περασμένο Μάιο και μετά την εξαγορά η Red Hat θα είναι μια ξεχωριστή μονάδα εντός της ομάδας Hybrid Cloud της IBM – η οποία είναι ήδη μια επιχείρηση αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων  για την IBM, δήλωσε η εταιρεία – και θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα. 

“Η απόκτηση της Red Hat αλλάζει το παιχνίδι της τεχνολογίας. Αλλάζει τα πάντα στην cloud αγορά” δήλωσε ο Ginni Rometty, πρόεδρος της IBM σχολιάζοντας την είδηση, “Η ΙΒΜ θα γίνει ο παγκόσμιος Νο1 προμηθευτής υβριδικών cloud  υπηρεσιών, προσφέροντας στις επιχειρήσεις την μοναδική λύση cloud open που θα “ξεκλειδώνει” τις πλήρεις λειτουργίες του cloud για τις επιχειρήσεις”. 

Οι συνδυασμένες υπηρεσίες των IBM και Red Hat θα προσφέρουν συνδυασμούς cloud  όλων των ειδών, ενώ όπως δήλωσε η εταιρεία, θα συνεχίσει να αναπτύσσει  εταιρικές σχέσεις με πολλούς παρόχους cloud, όπως το AWS, το Azure της Microsoft, το Google Cloud, το Alibaba και άλλοι, μαζί με το IBM  Cloud.

Οι cloud υπηρεσίες αναμένεται να αποδειχτούν το αναπόφευκτο μέλλον των επιχειρήσεων, κι ενώ κάποιες όπως η Amazon έχει πια μεταφερθεί σχεδόν εξολοκλήρoυ στο cloud, η ΙΒΜ σύμφωνα με τα στατιστικά της στοιχεία, αναφέρει πως περίπου το 80% των επιχειρήσεων “δεν έχουν ακόμα μετακινηθεί σε λύσεις cloud, λόγω της φύσης της υπηρεσίας, όπως είναι αυτή διαθέσιμη μέχρι στιγμής, ενώ δεν έχουν την δυνατότητα να “αγοράσουν” το δικό τους cloud και νοικιάζουν υπηρεσίες. 

Η εξαγορά της Ret Hat αναμένεται να βοηθήσει την ΙΒΜ να αξιοποιήσει ακόμα καλύτερα αυτή την ευκαιρία και να κυριαρχήσει στην αγορά. “Αυτό είναι το επόμενο κεφάλαιο του cloud. Απαιτεί τη μετατόπιση των επιχειρηματικών εφαρμογών σε υβριδικό σύννεφο, την εξαγωγή περισσότερων δεδομένων και τη βελτιστοποίηση κάθε τμήματος της επιχείρησης, από αλυσίδες εφοδιασμού έως πωλήσεις”. Επιπλέον, θα δώσει στην IBM μια ισχυρότερη βάση στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα, τον πυρήνα του τι δημιουργεί και αναπτύσσει σήμερα το Red Hat.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ