Η “βουτιά” στα κέρδη, οδηγεί την Nokia σε χιλιάδες απολύσεις

Μπορεί να έσοδα για την Nokia να ήταν λίγο μεγαλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε σήμερα η εταιρεία να κινήθηκαν στα 5,5 δισ. ευρώ, έναντι 5,4 δισ. ευρώ των προβλέψεων των αναλυτών, όμως η μεγάλη πτώση στα κέρδη οδηγεί την εταιρεία σε μαζικές απολύσεις. 

Τα κέρδη της εταιρείας για το τρίτο τρίμηνο, διαμορφώθηκαν στα 487 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και τα 668 εκατ. δολάρια. Ως εκ τούτου η Nokia ανακοίνωσε πως θα περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας  σε παγκόσμιο επίπεδο ως μέρος προγράμματος μείωσης του κόστους για να εξοικονομήσει 700 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το τέλος του 2020, ενώ ο Φινλανδικός όμιλος πρόκειται να ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης κόστους ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στα τέλη του 2018.

Μιλώντας στο CNBC, o πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Rajeev Suri, δήλωσε πως “Αυτοί που κερδίζουν, είναι όσοι έχουν χαμηλά λειτουργικά κόστη και ισχυρές δομές για να το καταφέρουν. Ακόμα δεν έχουμε καταγράψει πόσες θέσεις εργασίας θα κόψουμε, αλλά θα αποκαλύψουμε τις μειώσεις ανά χώρα όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή”. Όταν ρωτήθηκε για πόσες θέσεις αναφέρεται ότι θα χαθούν, ο κ. Suri δήλωσε “δεν ξέρω ακριβώς αλλά θα είναι σε χιλιάδες το νούμερο”. 

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μαζί με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις που είχε κάνει η εταιρεία, ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. “Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές στην εξαίρετη δυναμική μας στις παραγγελίες, στην ανάπτυξη και στις πέντε επιχειρηματικές ομάδες του δικτύου μας και στη βελτίωση της κερδοφορίας σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους”, δήλωσε ο Suri. “Παρά τους ορισμένους κινδύνους που σχετίζονται με τις βραχυπρόθεσμες καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα των έργων και τις παραδόσεις προϊόντων, παραμένουμε σε καλό δρόμο για να επιτύχουμε τον στόχο μας.”

Η Nokia έχει περάσει “δύσκολες στιγμές” από το 2015 και μετά και την κορύφωση του 4G. Η πίεση που δέχεται η εταιρεία προέρχεται τόσο από τα ανοίγματα της όσο και από τον σκληρό ανταγωνισμό στην ανάπτυξη του 5G που δέχεται από τις Ericsson και Huawei. Παρ’ όλα αυτά η μετοχή της εταιρείας παρουσιάζει μια αύξηση 17% σε ετήσια βάση, καθώς οι επενδυτές αισθάνονται πως η ολοένα αυξανόμενη ανάπτυξη του 5G θα ευνοήσει την εταιρεία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ