H Amazon συνεργάζεται με την Qualcomm και βάζει την Alexa μέσα στο κεφάλι μας

Η Amazon μπορεί να έχασε την “έκρηξη” των smartphones και μαζί με αυτή, τα τεράστια έσοδα που θα είχε από αυτή, όμως δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια. Η αγορά των έξυπνων κινητών τηλεφώνων μπορεί να μην αυξάνεται με τόσο ραγδαίους ρυθμός όπως στο παρελθόν καθώς όλος σχεδόν ο δυτικός κόσμος έχει στην κατοχή του smartphones ενώ στις αναπτυσσόμενες αγορές η “μάχη” δίνεται στην χαμηλή και μεσαία κατηγορία, όμως το πεδίο της αναμέτρησης της Δύσης έχει μεταφερθεί στις εφαρμογές και τις υπηρεσίες. Κι εκεί η Amazon έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. 

Στην αγορά των “έξυπνων σπιτιών” η Amazon έχει σχεδόν νικήσει κατά κράτος τους ανταγωνιστές της και η Alexa είναι ο Νο1 ψηφιακός βοηθός. Αυτή την υπηρεσία θέλει τώρα να μεταφέρει στα smartphones, καθώς η Google δεν έχει καταφέρει ακόμα να διεισδύσει σε αυτή την αγορά παρά την κυριαρχία της με τις συσκευές android. 

Με μια ανακοίνωση τους χθες, η Amazon ανακοίνωσε την συνεργασία της με τον έτερο γίγαντα της τεχνολογίας, την Qualcomm (η οποία κατασκευάζει τα περισσότερα εξαρτήματα που υπάρχουν μέσα σε ένα smartphone, από επεξεργαστές μέχρι τον τρόπο που συνδέεται το τηλέφωνο με το ιντερνετ) με σκοπό την εισαγωγή της Alexa σε έξυπνα ακουστικά. Τα νέα αυτά ακουστικά βασίζονται στο νέο έξυπνο καλώδια που ανέπτυξε η Qualcomm το οποίο σε συνεργασία με το bluetooth του τηλεφώνου θα επιτρέψουν στους προγραμματιστές να φτιάξουν ακουστικά με ενσωματωμένη την υπηρεσία Amazon Alexa Voice Service (AVS). Το κιτ που παρουσίασε η Qualcomm είναι το πρώτο που υποστηρίζει το πρωτόκολλο Allexa Mobile Accesory (AMA) το οποίο επιτρέπει στην Alexa να ενσωματωθεί σε έξυπνες συσκευές που συνδέονται μέσω Bluetooth.

Με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο εύκολη και πιο φτηνή η σύνδεση της Alexa στις κινητές συσκευές,  συμβάλλει στη μείωση του κόστους της ανάπτυξης των ακουστικών και επιταχύνει το χρόνο στην αγορά, αφού οι κατασκευαστές συσκευών δεν χρειάζεται πλέον να προσθέτουν κανένα υλικό επικοινωνίας πέρα ​​από το Bluetooth. 

Αυτή η νέα συνεργασία θα βοηθήσει την Alexa να διεισδύσει μαζικά σε μια αγορά όπου η Amazon έχει τα μεγαλύτερα εμπόδια,καθώς βρίσκεται σε “χειρότερη” θέση από τους ανταγωνιστές της. Αντίθετα με την αγορά των έξυπνων σπιτιών, σε ότι αφορά τις κινητές συσκευές, η Google και η Apple έχουν το προβάδισμα εναντίον της και αυτο είναι που προσπαθεί να εξαλείψει τώρα με την Qualcomm και την νέα τεχνολογία. 

Για να συνεχίσει να αυξάνει τη φωνητική της πλατφόρμα και να διατηρεί την Alexa ανταγωνιστική, η Amazon χρειάζεται είτε να “τραβήξει” τον ψηφιακό χρόνο και την προσοχή των χρηστών μακριά από τα smartphones είτε να ανακαλύψει νέους τρόπους ώστε οι ιδιοκτήτες smartphone να χρησιμοποιήσουν την Alexa στις συσκευές τους. Οι εφαρμογές Hearables έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και σύμφωνα με το CCS Inlight, αναμένεται φέτος να τετραπλασιαστούν σε σχέση με το 2017, από 1,5 εκατ μονάδες σε 6 εκατ. μονάδες, ενώ μέχρο το 2022 αναμένεται να φτάσουν τα 30 εκατ. μονάδες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ