Μας δείχνουν το δάσος κι εμείς κοιτάμε το δάχτυλο

του Ηλία Κούκουτσα

Πριν λίγες ημέρες έπαιξαν στα ελληνικά μέσα αλλά και στα social media, τα αποτελέσματα μιας έρευνας στην οποία οι πολίτες από 38 χώρες αξιολογούσαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των χωρών τους σε σχέση με την αξιοπιστία τους. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας ήταν καταδικαστικά για τον κλάδο μας, καθώς στην Ελλάδα τα ΜΜΕ είναι τα πιο αναξιόπιστα του κόσμου, σύμφωνα πάντα με την γνώμη των πολιτών. 

Τα ελληνικά μέσα που παίξαμε την είδηση βγάλαμε όλη μας την εφευρετικότητα σε ένα άτυπο διαγωνισμό για τον πιο ευφάνταστο τίτλο, σερβίραμε την είδηση και η ζωή συνεχίστηκε. Οι πολίτες της χώρας στην οποία ζούμε και εργαζόμαστε, μας θεωρούν αναξιόπιστους και εμείς κοιτάμε τον ορίζοντα. Οι συνάνθρωποι μας, τους οποίους έχουμε το “καθήκον” να ενημερώσουμε, μας επιστρέφουν το “φαγητό” που τους σερβίρουμε σαν απαράδεκτο και εμείς κάνουμε ευφυολογήματα. Καμία αυτοκριτική. Κανένα σκυμμένο κεφάλι. 

Έχουμε μόνο εμείς σαν ΜΜΕ ευθύνη για όσα δείχνει η έρευνα; Φυσικά και όχι. Αν την διαβάσει κάποιος πιο προσεκτικά θα δει πως ο κόσμος εδω και καιρό δεν επιλέγει μόνο την κάλυψη που τον εξυπηρετεί ανάλογα με τα πιστεύω του ή την διάθεση του, επιλέγει τα ίδια τα γεγονότα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. 

Το πρόβλημα όμως δεν είναι σε αυτή την περίπτωση ο κόσμος που επιλέγει αυτό που θέλει να ακούσει, το πρόβλημα είμαστε εμείς που δεχτήκαμε να παίξουμε αυτό το παιχνίδι. Άλλοι με λιγότερη και άλλη με περισσότερη ευκολία, επιλέξαμε να παίξουμε το παιχνίδι της επιλεκτικής πληροφόρησης, της διπλωματίας και της πολιτικής των ίσων αποστάσεων. Δεν είμαστε όμως σερβιτόροι για να σερβίρουμε τα νέα όπως τα θέλει ο πελάτης, ούτε ρομπότ για να εκφωνούμε απλά τα γεγονότα. Όμως δεχτήκαμε με χαρά να παίξουμε αυτό τον ρόλο. 

 

Προσωπικά και επαγγελματικά με ενοχλεί να με θεωρούν αναξιόπιστο. Το να μην συμφωνεί κάποιος μαζί μου το θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό και απόλυτα λογικό. Το να με θεωρούν όμως αναξιόπιστο, με ενοχλεί. Όμως πιο πολύ από το να με θεωρεί ο πελάτης-αναγνώστης αναξιόπιστο, με ενοχλεί που τα ίδια τα μέσα, που μέρος είμαι κι εγώ, προσπερνούν την είδηση σαν να μην είναι κάτι το σπουδαίο. 

Ίσως γι’ αυτό οι “πελάτες” μας, μας θεωρούν αναξιόπιστους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ