Η Ελλάδα χάνει τον “Τιτάνα” της!

Θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω, στα μαθητικά μας χρόνια, για να θυμηθούμε τους Τιτάνες της Μυθολογίας, τα ονόματα τους και τα κατορθώματα τους. Ακολουθώντας την σύγχρονη πεπατημένη, δηλαδή αναζητώντας ότι υπάρχει σχετικό με τους Τιτάνες στo διαδίκτυο διαβάζουμε πως ήταν μια φυλή υπερφυσικών όντων της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, αποτελούμενη από ισχυρές θεότητες που γεννήθηκαν από τη Γαία και τον Ουρανό και κυβέρνησαν την περίοδο της Χρυσής Εποχής.

Κάνοντας τώρα ένα “άλμα” στην ιστορία και πριν έρθουμε στο σήμερα, αξίζει να κάνουμε μια “στάση” στο 1902, όταν δηλαδή ιδρύθηκε η εταιρεία Τσιμέντων Τιτάνα η οποία μαζί με την Εθνική Τράπεζα αποτελούν σήμερα τις δύο “αρχαιότερες” εισηγμένες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο εισηγμένες εταιρείες.

Ωστόσο η εταιρεία τσιμέντων Τιτάν, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στον τομέα της και μια από τις μεγαλύτερες της χώρας, συνολικά, με το εμβληματικό “Brand Name” που οδηγεί σε πλήθος συνειρμών φαίνεται πως δεν άντεξε τις συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και αποφάσισε να “μεταναστεύσει” ετοιμάζοντας “βαλίτσες” για Βρυξέλλες.

Θυμίζουμε πως η ελληνική οικονομία, στα χρόνια της κρίσης έχει απολέσει σχεδόν το 30% του ΑΕΠ γεγονός που αποτυπώνεται με τον χειρότερο – δυστυχώς – τρόπο στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.

Ο Τιτάνας, που “φέρνει” το 90% του τζίρου του από το εξωτερικό, όντας μια απόλυτα διεθνής εταιρεία, φεύγει γιατί πλέον δεν μπορεί να βρει στην Ελλάδα αυτό που χρειάζεται ένας επιχειρηματικός όμιλος με τα δικά του χαρακτηριστικά: φθηνό τραπεζικό χρήμα και επενδυτικά κεφάλαια.

Πλέον έχοντας την έδρα του στις Βρυξέλλες τα θέματα αυτά εκτιμάται ότι θα λυθούν άμεσα και έτσι πλέον η διοίκηση του ομίλου Τιτάν θα μπορεί να εργαστεί απρόσκοπτα προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα του και ταυτόχρονα θα διευκολυνθεί η περαιτέρω διεθνοποίηση του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η “αποχώρηση” μιας εταιρείας όπως ο Τιτάνας από την Ελλάδα αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα για το ΧΑ, αλλά και για το σύνολο της οικονομίας και το ΧΑ. Θα λέγαμε μεταφορικά πως η ελληνική οικονομία χάνει τον έναν και μοναδικό Τιτάνα της!

Tο κείμενο δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο NEWS247

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ