“Κόβει” τις τιμές-στόχους των τραπεζών η Axia, διατηρεί σύσταση “buy”

Σε μειώσεις των τιμών-στόχων για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση “buy” για τον κλάδο, προχώρησε η Axia σε ανάλυσή της.

Πιο συγκεκριμένα, “κόβει” τις τιμές-στόχους για τον τίτλο της Alpha Bank στα 2 ευρώ από 2,60 ευρώ προηγουμένως, για τη μετοχή της Eurobank στα 1,07 ευρώ από 1,19 ευρώ, για την Εθνική στα 2,34 ευρώ από 3,57 ευρώ, και για τον τίτλο της Πειραιώς στα 2,51 ευρώ από 4,57 ευρώ προηγουμένως.

Ωστόσο, η Axia διατηρεί τη σύσταση “αγοράς” για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς εκτιμά ότι μπορούν να διαχειριστούν το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους χωρίς να επηρεαστούν σημαντικά τα κεφάλαιά τους.

Όπως σημειώνει, πάντως, η ικανότητα αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ποικίλλει μεταξύ των τραπεζών ανάλογα με το επίπεδο κάλυψης και την παραγωγή κερδών.

Με βάση το συντηρητικό της σενάριο, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank εκτιμά ότι θα έχουν καλύτερες επιδόσεις, ακολουθούμενες από την Alpha Bank και την Πειραιώς.

Παράλληλα, η Axia σημειώνει ότι η ευρύτερη εικόνα για τις ελληνικές τράπεζες είναι βελτιωμένη σε σχέση με 12 ή 18 μήνες πριν, καθώς έχουν μειωθεί οι προφανείς κίνδυνοι σε πολιτικό αλλά και σε τραπεζικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ότι “έχουμε εισέλθει στη στιγμή της αλήθειας όπου, ειδικά μετά τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο και τις μεταρρυθμίσεις, οι τράπεζες δεν έχουν πλέον δικαιολογίες για να μην υλοποιήσουν το σχέδιό τους”.

Οι αποτιμήσεις των τραπεζών εκτιμά ότι θα παραμείνουν πιεσμένες, καθώς η αγορά αναπροσαρμόζει προς τα κάτω τις προβλέπεις για την κερδοφορία τους, αλλά παραμένει επιφυλακτικά αισιόδοξη και παρακολουθεί στενά την εκτέλεση των πλάνων των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των τραπεζικών μετοχών, η Axia αναμένει ότι θα παραμείνουν υπό πίεση καθώς συνεχίζονται οι ανησυχίες για την ικανότητά τους να πετύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs για το 2020 και το 2021, η κερδοφορία τους αναμένεται χαμηλή ενώ είναι αυξημένες οι κεφαλαιακές τους απαιτήσεις. Τονίζει, ωστόσο, ότι πλέον το περιβάλλον δεν είναι τόσο εχθρικό, καθώς δεν υπάρχουν πλέον οι κίνδυνοι του παρελθόντος.

Τέλος, εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καταλήξουν σε συμφωνία με τον SSM για τους στόχους μείωσης των NPEs το 2020 και το 2021. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, τα NPEs θα μειωθούν περίπου στα 35 δισ. ευρώ το 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ