EBA: Όχι επαρκής η πρόοδος των τραπεζών στην άντληση κεφαλαίων

Οι τράπεζες της ευρωζώνης παρουσιάζουν υστέρηση στην άντληση κεφαλαίων για την απορρόφηση των ζημιών τους και τώρα αντιμετωπίζουν αυστηρότερες συνθήκες αγοράς λόγω της μεγαλύτερης μεταβλητότητας και της διεύρυνσης των spreads στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA)

Σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς τραπεζικούς κανόνες, οι μεγάλες τράπεζες πρέπει να εκδίδουν ειδικό χρέος για την απορρόφηση ζημιών, γνωστό ως TLAC και MREL, που μπορεί να μετατραπεί σε κεφάλαιο εάν μια κρίση “κάψει” το βασικό κεφαλαιακό τους μαξιλάρι, σύμφωνα με το Reuters.

“Δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος ως προς αυτό”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, Andrea Enria, κατά τη διάρκεια τραπεζικού συνεδρίου στις Βρυξέλλες. Ο Enria δήλωσε ότι το πρόβλημα αφορά μεγάλες και μεσαίες τράπεζες, αλλά όχι τις μεγαλύτερες και συστημικά συμαντικές τράπεζες, όπως η Deutsche Bank ή η Unicredit, οι οποίες είναι ” πολύ κοντά στην πλήρη συμμόρφωση”.

Ο Enria ανέφερε, επίσης, ότι μέχρι στιγμής οι επενδυτές έχουν δείξει ενδιαφέρον για την αγορά αυτού του χρέους αλλά προειδοποίησε ότι αυτό το ενδιαφέρον περιορίζεται. “Οι αγορές δεν πρόκειται να είναι τόσο ανοικτές και διαθέσιμες όσο μέχρι σήμερα”, δήλωσε o Enria, καταδεικνύοντας την αυξημένη μεταβλητότητα, τα εξωτερικά γεγονότα, τη διεύρυνση των spreads και τις ανησυχίες για τις αναδυόμενες αγορές ως τους βασικούς λόγους που περιορίζεται η “όρεξη” των επενδυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ