Βασίλης Ραμπάτ: “Η Xerox επενδύει στο μέλλον και στην καινοτομία”

Ο Βασίλης Ραμπάτ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Xerox Hellas, μιλά στο EMEAgr για την εμπειρία της παρουσίας της εταιρείας στην φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η οποία, όπως ανέφερε σχετικά, συγκέντρωσε μεγάλο και ουσιαστικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, ο κ. Ραμπάτ απαντά για το ConnectKey και τις αλλαγές που αναμένεται να φέρει η υιοθέτηση σου. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Xerox Hellas τολμά να προβλέψει πως το μέλλον, του περιβάλλοντος εργασίας τονίζοντας πως αυτό δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο!

συνέντευξη στον Γιάννη Διονάτο

Ερώτηση: Τι επίγευση άφησε η φετινή ΔΕΘ; Πως πήγε επιχειρηματικά, τι συμφωνίες έγιναν αν έγιναν;

Βασίλης Ραμπάτ: Κατά γενική ομολογία, η φετινή ΔΕΘ ήταν η πιο επιτυχημένη των τελευταίων ετών, σημειώνοντας ρεκόρ επισκεπτών και προκαλώντας μεγάλο ενδιαφέρον τόσο στους οικονομικούς κύκλους, όσο και στα MME. Σίγουρα σημαντικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποτέλεσαν την τιμώμενη χώρα της Έκθεσης, οδηγώντας έτσι μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις με έδρα τους Αμερική – μεταξύ των οποίων και η Xerox – να συμμετέχουν, προβάλλοντας τη δημιουργικότητα και την καινοτομία τους.

Η Xerox Hellas στη ΔΕΘ 2018.
Ο κ. Ραμπάτ με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ στο περίπτερο της Xerox Hellas στη φετινή ΔΕΘ.

Όσον αφορά στα αποτελέσματά της, για εμάς στη Xerox, εκτός από την προβολή της προηγμένης τεχνολογίας μας, η Έκθεση ήταν η αφορμή για να έρθουμε σε επαφή με μια μεγάλη γκάμα πελατών και να συζητήσουμε μαζί τους πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε να βελτιώσουν τις διαδικασίες τους με τα καινοτόμα προϊόντα μας αλλά και με δημοφιλείς υπηρεσίες μας, όπως τα Managed Print Services.

Ερώτηση: Ποιά ήταν η αποδοχή του ConnectKey από το κοινό της ΔΕΘ και πόσο αναμένεται να αλλάξει το περιβάλλον γραφείου;

Βασίλης Ραμπάτ: Οι επισκέπτες έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη γκάμα εφαρμογών της Xerox και ενθουσιάστηκαν με συγκεκριμένα apps, όπως το Εasy Translator App, που προσφέρει τη δυνατότητα αυτόματης μετάφραση αρχείων σε 45 γλώσσες – διατηρώντας παράλληλα το αρχικό layout του εγγράφου.

Κοιτώντας το μέλλον του περιβάλλοντος εργασίας, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι δε θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Όπως τα apps μετέτρεψαν τις κινητές συσκευές μας (τηλέφωνα και tablets)  σε smart devices και σε προσωπικούς βοηθούς μας, έτσι και τα ConnectKey Apps, μπορούν να μετατρέψουν τα πολυμηχανήματά (MFP) μας σε Smart MFPs και “βοηθούς εργασίας” στο γραφείο.

Αυτοί οι νέοι “βοηθοί εργασίας” μας επιτρέπουν να αντιγράφουμε, να σαρώνουμε και να στέλνουμε fax, να μεταφράζουμε έγγραφα, να αποθηκεύουμε σαρωμένα έγγραφα αυτόματα στο Cloud, να εκτυπώνουμε από κινητές συσκευές και άλλα πολλά.

Ερώτηση: Πόσες εφαρμογές έχουν μπει στο ConnectKey και τι προβλέπεται να γίνει στο προσεχές μέλλον; Τι εφαρμογές αναμένεται να δούμε στην πλατφόρμα;

Βασίλης Ραμπάτ: Στο Xerox App Gallery – δηλαδή στο app store της Xerox που είναι ενσωματωμένο σε κάθε μας ConnectKey συσκευή – οι τελικοί πελάτες μας μπορούν να δουν και να κατεβάσουν 13 εφαρμογές, με δυνατότητα πρόσβασης σε συνολικά 55 apps.

Mέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να λανσαριστούν αρκετές ακόμη νέες εφαρμογές, όπως η σύνδεση και αποθήκευση σε άλλες γνωστές εφαρμογές (Salesforce, Concur, Quick Books Online κ.α.), νέα spell-checking & grammar services και αρκετά ακόμη concepts. Αξίζει να σημειωθεί ότι, καθώς η ConnectKey πλατφόρμα είμαι μια πλατφόρμα ανοιχτή σε developers, θα βλέπουμε όλο και περισσότερο τη δημιουργία νέων apps που θα αναπτύσσονται από συνεργάτες της Xerox.

Η οθόνη αφής ενός μηχανήματος ConnectKey της Xerox Hellas.
Η οθόνη αφής ενός μηχανήματος ConnectKey της Xerox Hellas.

Μάλιστα, και στην Ελλάδα έχει ήδη γίνει η αρχή, καθώς η Grafimedia, επίσημος αντιπρόσωπός μας με εξειδίκευση στον ιατρικό χώρο, έχει ήδη ολοκληρώσει μια εφαρμογή για τον κλάδο της Υγείας, στοχεύοντας να καλύψει καλύτερα τις ανάγκες των πελατών της, τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό.

Ερώτηση: Πόσο κοντά είναι η εφαρμογή του ConnectKey στην ευρεία μάζα των καταναλωτών; Πόσο μακριά είναι από το να μπει σε κάθε σπίτι και τι χρειάζεται για να γίνει;

Βασίλης Ραμπάτ: Στο αρχικό λανσάρισμα της ConnectKey πλατφόρμας, οι περισσότερες συσκευές κάτω από την ομπρέλα του ConnectKey ήταν μεγάλα Α3 πολυμηχανήματα, εστιάζοντας στο περιβάλλον γραφείου. Από πέρυσι όμως, η ConnectKey πλατφόρμα επεκτάθηκε σημαντικά και πλέον περικλείει και αρκετά Α4 πολυμηχανήματα.

Ο χώρος του γραφείου εξακολουθεί να αποτελεί για εμάς το κεντρικό πεδίο ενασχόλησής μας αλλά, κάποια στιγμή,  τα ConnectKey apps είναι πιθανό να είναι διαθέσιμα και σε πολλούς home users.

Ερώτηση: Η XEROX επενδύει πολύ σε τεχνολογίες cloud. Aυτό δείχνει μια γενική μεταστροφή της εταιρείας σε αντίστοιχες υπηρεσίες; Τι βλέπει για το μέλλον του cloud;

Βασίλης Ραμπάτ: Πράγματι, αυτό αληθεύει και γι’ αυτό οι περισσότερες διαθέσιμες εφαρμογές χρησιμοποιούν ήδη την τεχνολογία Cloud. Το Cloud είναι το μέλλον, καθώς είναι μία πολύ οικονομική λύση για ηλεκτρονική αποθήκευση αρχείων, η οποία δεν απαιτεί hardware (server) ή εξειδικευμένο προσωπικό και προσφέρει με ασφάλεια 24/7 πρόσβαση στα αποθηκευμένα αρχεία.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις παγκοσμίως έχουν το cloud στο επίκεντρο των προσπαθειών τους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των διαδικασιών τους.

Ερώτηση: O ανταγωνισμός έχει παρουσιάσει νέες λύσεις και τεχνολογίες στις εκτυπώσεις. Σκέφτεται η XEROX να παρουσιάσει κάτι αντίστοιχο;

Βασίλης Ραμπάτ: Με ένα ιστορικό καινοτομίας που ξεπερνά τα 100 χρόνια, η δημιουργία νέων, πρωτοποριακών προϊόντων και υπηρεσιών βρίσκεται στο επίκεντρο της δραστηριότητάς μας. Από το πρώτο φωτοτυπικό, μέχρι το πρώτο φαξ και από το graphic user interface και τις laser εκτυπώσεις, μέχρι τα προηγμένα μας apps και λογισμικά, η καινοτομία βρίσκεται στο DNA μας.

Πέρα από τις έξυπνες εφαρμογές μας οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις εκτυπώσεις και την Πληροφορία, ιδιαίτερη αίσθηση κάνει η εκτύπωση απευθείας σε αντικείμενα (Direct to Object) καθώς και οι εξελίξεις που προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα στην εκτύπωση συσκευασιών (smart packaging / printed electronics / smart tags).

Ερώτηση: Τι μερίδιο έχει στην αγορά η Xerox και πόσο περιμένει να αυξήσει το μερίδιο της με το ConnectKey; Πως καταμερίζεται το ποσοστό της στην αγορά σε σχέση με εταιρικές πωλήσεις / καταναλωτικές πωλήσεις;

Βασίλης Ραμπάτ: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε πρόσφατα η εταιρεία Infosource για το πρώτο εξάμηνο του 2018, η Xerox καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε μερίδια αγοράς των Α3  προϊόντων στην ελληνική αγορά, παρουσιάζοντας αύξηση εγκαταστάσεων όχι μόνο σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017, αλλά και σε σχέση με την συνολική αγορά.

Ένα μηχάνημα ConnectKey της Xerox Hellas σε φάση λειτουργίας.
Ένα μηχάνημα ConnectKey της Xerox Hellas σε φάση λειτουργίας.

Στα πολύ καλά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου συνέβαλαν τα προηγμένα μοντέλα πολυλειτουργικών εκτυπωτών της Xerox με ενσωματωμένη την τεχνολογία ConnectKey. Όσον αφορά στο ratio ανάμεσα σε εταιρικές πωλήσεις και πωλήσεις προς τελικούς καταναλωτές, τα αποτελέσματα ευνοούν σαφώς τις πρώτες, καθώς τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας έχουν έναν σαφή Β2Β προσανατολισμό.

Ερώτηση: Τι απώλειες είχε η εταιρεία λόγω της κρίσης και, αν υπήρχαν, πόσο αναμένει να ανακτήσει αυτές τις χαμένες πωλήσεις;

Βασίλης Ραμπάτ: Σίγουρα η κρίση επηρέασε ένα μέρος της δραστηριότητάς μας, αλλά βασικοί δείκτες όπως το ποσοστό κερδοφορίας μας ή η επισφάλεια πελατών παρέμειναν σε εξαιρετικά επίπεδα. Αιτία γι’ αυτό είναι η προσεκτική διαχείριση μέσα στην κρίση και η πρωτοποριακή go-to-market προσέγγισή μας, που εστίασε στις υπηρεσίες και στις νέες τεχνολογίες.

Τα νέα μας λογισμικά και οι πρωτοποριακές μας εφαρμογές, απλοποιούν τη ροή εργασίας και  ανοίγουν το δρόμο σε νέες ευκαιρίες – κάποιες από τις οποίες δεν τις είχαμε καν φανταστεί στο παρελθόν. Αν σε αυτή την επανάσταση προσθέσουμε και ένα σημαντικό “άνοιγμα” που παρατηρείται στην αγορά των παραγωγικών εκτυπώσεων, πιστεύω ότι όλοι οι δείκτες μας θα συνεχίζουν να ενισχύονται – αρκεί βέβαια να μην έρθουμε αντιμέτωποι με νέους εξωγενείς παράγοντες, που θα επιτείνουν την αβεβαιότητα στην αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ