ΔΕΘ 2018: Τι μας έδειξε για το σήμερα και το αύριο

της Λιάνας ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

Έχοντας ως ορόσημο την 20η Αυγούστου, την ημερομηνία ολοκλήρωσης των υποχρεώσεων της χώρας μας αναφορικά με τα μνημόνια, η φετινή διοργάνωση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, αποτέλεσε ένα παράδειγμα με διεισδυτικό και ηχηρό μήνυμα για τις αναπτυξιακές επιλογές της Ελλάδας.

Δύο αριθμοί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και έδειξαν σαφέστατα πως πρέπει να είναι το μέλλον: 13 & 12. Τι είναι αυτά; Τα περίπτερα του παρόντος και του μέλλοντος: το περίπτερο των ΗΠΑ και το περίπτερο της ψηφιακής Ελλάδας.

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που ανέλαβαν τη διαμόρφωση του περιπτέρου 13 και τη διοργάνωση των παράλληλων εκδηλώσεων, δημιούργησαν  ένα διεθνούς επιπέδου περίπτερο και συγκέντρωσαν τα ισχυρότερα ονόματα από κάθε χώρο της Αμερικανικής οικονομίας. Συνεκτικός τους κρίκος δεν ήταν το οικονομικό εύρος ή η εμπορική τους ισχύς, αλλά η Καινοτομία. Έχοντας ως θέμα την “Αξιοποίηση της Καινοτομίας και της Δημιουργικότητας” στόχος του Αμερικανικού Περιπτέρου δεν ήταν να παρουσιαστεί η ηγετική θέση της Αμερικής, αλλά  η  αξιοποίηση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας μέσα από κορυφαία προϊόντα ή υπηρεσίες από την ενέργεια και τις νέες τεχνολογίες μέχρι την εκπαίδευση ή την γεωργία και ουσιαστικά να δείξουν το δρόμο για το αύριο. 

Απέναντι – εξαιρετική έμπνευση να βρίσκονται τόσο κοντά αυτά τα δύο περίπτερα – ήταν το περίπτερο της Ψηφιακής Ελλάδας, όπου 120 Startups έδειξαν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τις δυνατότητες των Ελλήνων και απέδειξαν περίτρανα ότι η καινοτομία και η τεχνολογία θα πρέπει να αποτελέσουν απερίφραστα ένα από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης στην Ελλάδα του μέλλοντος. Η ψηφιακή μετάβαση πολλών τομέων της ζωής μας έχει ήδη ξεκινήσει και η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει δεκτικότητα στα σήματα της εποχής μας. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης που είχε και την ευθύνη για τη δημιουργία του περιπτέρου 12, έκανε τη σωστή επιλογή να αναδείξει στο πλαίσιο της ΔΕΘ νέους Έλληνες επιστήμονες που σχεδιάζουν, αλλά και υλοποιούν τις ιδέες τους. 

Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία περίοδο ευκαιριών, νέων πεδίων δημιουργικότητας και δεν μπορούμε να μείνουμε παθητικοί παρατηρητές των εξελίξεων.  Είναι κρίσιμο το σταυροδρόμι για τη χώρα μας που προσπαθεί να ξανασταθεί στα πόδια της, να αξιοποιήσει το εκπληκτικό δυναμικό της, αλλά και να προσελκύσει όσους η κρίση και οι πολιτικές επιλογές τους έπεισαν ότι στο εξωτερικό θα βρουν το δρόμο τους.

Η εργασία, η οικονομία, ο κόσμος ολόκληρος εξελίσσεται και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξελιχθούμε και εμείς. Μπορεί το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, οι νέοι επιστήμονες, οι νέοι επιχειρηματίες να δώσουν την αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται η Ελλάδα? Το ερώτημα απαντήθηκε θετικά στην 83η ΔΕΘ, που έσπασε όλα τα θετικά ρεκόρ (παρουσία εκθετών, προσέλευση κοινού κτλ).

Στη βάση της εξέλιξης και της ανάπτυξης χρειάζεται όλοι μας ως συστήματα, οικονομίες, εταιρείες και άτομα να μαθαίνουμε και να προσαρμοζόμαστε.

Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει και σίγουρα μπορεί να καινοτομήσει. Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει σε σωστό δρόμο όπως δείχνουν οι επίσημοι οικονομικοί δείκτες και το διεθνές περιβάλλον. Το στοίχημα βέβαια  είναι να συμβαδίζουν αρμονικά λόγια και έργα, αριθμοί και άνθρωποι. Θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να χτίσουμε όλοι μαζί μια καλύτερη κοινωνία που θα αναπτύσσεται με δίκαιο τρόπο;

Όπερ έδει δείξαι…

* η Λιάνα Αναγνωστάκη είναι Διευθύντρια Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης & Διεθνών Σχέσεων Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ενώ έχει σπουδάσει Χημικός Μηχανικός και είναι κάτοχος Msc σε Τεχνολογικά-Οικονομικά Συστήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ