Τζίρος 16,5 εκατ. ευρώ και οριακή κερδοφορία για τη Lavipharm στο εξάμηνο

Παρά τη σημαντική αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (rebate & clawback) που επιβάρυναν τον κλάδο, η Lavipharm διατήρησε το πρώτο εξάμηνο του έτους τον κύκλο εργασιών της, τόσο σε ενοποιημένο επίπεδο, όσο και σε επίπεδο της μητρικής εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 16,5 εκατ. ευρώ από 16,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017. Το Μικτό Κέρδος παρέμεινε σταθερό στα 8,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν σε 8,2 εκατ. ευρώ από 8,4 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Το ενοποιημένο EBITDA διαμορφώθηκε σε 2,7 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, επιβαρυμένο κυρίως από τα αυξημένα rebate & clawback.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,2 εκατ. ευρώ από 15,4 ευρώ εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2017 και τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας σε 495 χιλ. ευρώ από 14,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν από τα περσινά αποτελέσματα εξαιρεθεί το έκτακτο μη επαναλαμβανόμενο κέρδος ύψους 14,3 εκατ. ευρώ, που προήλθε λόγω παύσης ενοποίησης της Lavipharm Corp., τα ενοποιημένα αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο 2018 παρουσιάζουν βελτίωση της κερδοφορίας.

Όσον αφορά στη μητρική εταιρεία Lavipharm A.E., ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 10,2 εκατ. ευρώ από 10,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017. Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 5,2 εκατ. ευρώ από 6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ τα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε 3,9 εκατ. ευρώ από 4,6 εκατ. ευρώ.

Το EBITDA της μητρικής Lavipharm A.E. εμφανίζεται ελαφρώς ενισχυμένο σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017, φτάνοντας τα 3,4 εκατ. ευρώ από 3,2 εκατ. ευρώ. Τέλος, τα αποτελέσματα της μητρικής εταιρείας διαμορφώθηκαν σε κέρδη προ φόρων 2,2 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 1,5 εκατ. ευρώ, από κέρδη 1,7 εκατ. ευρώ και 1,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Η Lavipharm, με πορεία περισσότερων από 100 ετών, είναι σήμερα ένας ολοκληρωμένος ελληνικός Όμιλος έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής, εμπορίας και διανομής φαρμακευτικών, παραφαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων στην Ελλάδα με έντονη διεθνή δραστηριότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ