Ζημίες 300.000 ευρώ για την Έλαστρον το πρώτο εξάμηνο, αύξηση τζίρου

Ζημίες 300.000 ευρώ έναντι κερδών παρά τη σημαντική βελτίωση του κύκλου εργασιών εμφάνισε ο όμιλος Έλαστρον το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 53,3 εκατ. ευρώ από 42,4 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 6,1 εκατ. ευρώ ή 11,4% επί των πωλήσεων, έναντι 6,8 εκατ. ευρώ ή 16,1% επί των πωλήσεων το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τα αποτελέσματα πριν από φόρους και τόκους (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε 1,2 εκατ. ευρώ έναντι 2,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 2,2 εκατ. ευρώ έναντι 3,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Τέλος, τα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν αρνητικά σε 0,3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1 ευρώ εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, ο κύκλος εργασιών σημείωσε άνοδο 26% και διαμορφώθηκε σε 52,6 εκατ. ευρώ έναντι 41,7 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ το μικτό κέρδος ανήλθε σε 5,7 εκατ. ευρώ ή 10,8% επί των πωλήσεων, έναντι 6,4 εκατ. ευρώ ή 15,4% επί των πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 1,6 εκατ. έναντι 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν αρνητικά σε 0,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,3 εκατ. ευρώ το περσινό αντίστοιχο διάστημα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ανωτέρω βελτίωση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών αντανακλά την αύξηση της δραστηριότητας του χαλυβουργικού τομέα του ομίλου, την άνοδο του επιπέδου των τιμών κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, την διατήρηση της συμμετοχής του ποσοστού των εξαγωγών στο 30% των πωλήσεων του ομίλου, καθώς και την στοχευμένη είσοδο σε νέες προϊοντικές και γεωγραφικές αγορές.

Όπως σημειώνεται, ωστόσο, η πτωτική πορεία των τιμών των πρώτων υλών διεθνώς κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, συνέπεια και της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ στην εισαγωγή χαλυβουργικών ειδών, αποτυπώθηκε άμεσα και στην εγχώρια αγορά με αποτέλεσμα την μείωση των περιθωρίων λειτουργικής κερδοφορίας. Ταυτοχρόνως, το υψηλότερο κόστος αγοράς πρώτων υλών συγκριτικά με το περυσινό εξάμηνο δημιούργησε αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης του κεφαλαίου κίνησης με συνέπεια την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους. Τα ανωτέρω διαμόρφωσαν κατά κύριο λόγο την πορεία των αποτελεσμάτων του ομίλου στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Με την ολοκλήρωση ήδη του τρίτου τριμήνου του έτους, ο όμιλος σημειώνει ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του σχεδιασμού του για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που διαμορφώνονται στην αγορά. Ειδικότερα, σε εξέλιξη βρίσκεται η αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων του χαλυβουργικού τομέα μέσω επενδύσεων σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε συνδυασμό με την μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται η επέκταση των παραγωγικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Ασπροπύργου με στόχο την περαιτέρω κάλυψη των αγορών του εξωτερικού.

Παράλληλα, με κριτήριο τις σύγχρονες τάσεις στην ευρύτερη αγορά των κατασκευών εξετάζονται νέες επενδύσεις με σκοπό την σταδιακή στροφή σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Στον αγροτικό τομέα του ομίλου συνεχίζεται η υλοποίηση εγκεκριμένου επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας Θερμοκήπια Θράκης, με τις εγκαταστάσεις της εταιρείας να αναμένεται να ανέλθουν σε 180 στρέμματα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Για το υπόλοιπο του έτους, ο όμιλος τονίζει ότι η πορεία των αποτελεσμάτων αναμένεται να εξαρτηθεί σημαντικά από την διακύμανση των τιμών των πρώτων υλών διεθνώς, οι οποίες αποτυπώνονται στις τιμές πώλησης, απόρροια κυρίως του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μέσω της επιβολής δασμών αλλά και ποσοστώσεων από την ΕΕ στις εισαγωγές χαλυβουργικών ειδών από τρίτες χώρες.

Η σταδιακή αποκατάσταση του οικονομικού κλίματος στο εσωτερικό της χώρας δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες, η ζήτηση ωστόσο προϊόντων χάλυβα, αν και βελτιωμένη, αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα δίχως την έναρξη σημαντικών δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ