Πρέπει να αλλάξει το αφήγημα της χώρας!

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Αυτές τις ημέρες που βρίσκομαι στο Λονδίνο, είχα και έχω την ευκαιρία να συνομιλήσω, τόσο με παράγοντες που ζουν στην βρετανική πρωτεύουσα, όσο και με στελέχη από την Ελλάδα τα οποία, δυστυχώς, είναι δύσκολο να συναντήσεις στην Αθήνα. Ας πούμε ότι τα δεδομένα εδώ, στο Λονδίνο, είναι λίγο πιο “χαλαρά”.

Στο περιθώριο λοιπόν του 13ο Roadshow το ΧΑ έχει πραγματοποιηθεί πλήθος συναντήσεων στις οποίες το βασικό ζητούμενο είναι να καθοριστεί το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η χώρα στο επόμενο διάστημα, σε ένα χρηματιστηριακά και επενδυτικά περιβάλλον, σε διεθνές επίπεδο, που μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το γεγονός αυτό εξάλλου επισημαίνουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη που βρίσκονται στο Λονδίνο αυτές τις ημέρες με τα οποία συνομίλησα και τα οποία αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες. Το πρόβλημα όμως δεν είναι οι τράπεζες.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με το αφήγημα, την εικόνα δηλαδή της χώρας “προς τα έξω” το οποίο όπως προκύπτει είναι πλέον “γερασμένο” και θα πρέπει να αλλάξει προκειμένου η χώρα συνολικά να γίνει και πάλι ελκυστική!

Βεβαίως επειδή την χώρα δεν την αντιπροσωπεύει μονάχα το πολιτικό της προσωπικό, αλλά και οι πολίτες της, θα πρέπει τελικά να αποφασίσουμε αν θέλουμε ή όχι να γίνουμε ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Εκτός αν θεωρούμε πως το ελληνικό κράτος θα επιλύνει όλα τα προβλήματα για πάντα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ