Η τραμπάλα των συντάξεων “ζαλίζει” την κυβέρνηση

του Ηλία Κούκουτσα

Στα δύο έχει χωριστεί τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση με αφορμή την περικοπή των μισθών, καθώς από τη μία υπάρχει η πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και από την άλλη το περιβάλλον του Μαξίμου, με τις δύο πλευρές να ακολουθούν τελείως διαφορετική τακτική. 

Από την πλευρά του υπουργείου, ακολουθείται η τακτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος κρατάει χαμηλό προφίλ και διατυπώνει τις όποιες θέσεις πάρα πολύ προσεκτικά, καθώς από την δική του πλευρά βλέπει την απροθυμία των θεσμών να συμφωνήσουν στην ακύρωση της περικοπής. Η μείωση των συντάξεων αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και από τις συνομιλίες που έχει κάνει ο υπουργός Οικονομικών αλλά και την καθημερινή του τριβή με κλιμάκια και θεσμούς, γνωρίζει πως αυτό που θέλει να κάνει η κυβέρνηση είναι πάρα πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο. 

Στις συνομιλίες του τόσο με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, η οποία είναι και η βασική “αντίπαλος” της κυβέρνησης πάνω σε αυτό το ζήτημα, του έγινε ξεκάθαρο πως η περικοπή των συντάξεων είναι μέρος της μεταρρρυθμιστικής διαδικασίας και τόσο η Γερμανία όσο και οι αγορές δεν βλέπουν με καλό μάτι τις ενέργειες που αναιρούν αυτές τις συμφωνίες, ειδικά αν αυτές είναι μονομερείς. 

Αυτό που ελπίζει να πάρει ο Τσακαλώτος είναι η αναστολή του μέτρου και όχι η κατάργηση του. “Επιτυχία” για το Ελληνικό κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών θα είναι και η κλιμακωτή μείωση, ενώ όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο το δημοσιονομικό μαξιλάρι θα θεωρηθεί αρκετό για να υπάρξουν οποιεσδήποτε κινήσεις σχετικά με το θέμα. 

Στην απέναντι πλευρά της “τραμπάλας” βρίσκονται βουλευτές και κυβερνητικοί πολιτευόμενοι οι οποίοι με κάθε τρόπο διατυμπανίζουν πως δεν θα γίνουν περικοπές σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τον αγώνα του καφενείου και να βγάλουν προς τα έξω το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης, σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε μόλις έσβησαν τα φώτα της ΔΕΘ. Υπάρχουν δε και πολλοί από αυτούς οι οποίοι υποστηρίζουν πως το θέμα των συντάξεων θα μπορούσε ακόμα να προκαλέσει και πρόωρες εκλογές, σε μια επίδειξη κομματικής κυριαρχίας.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής σαφή θέση για το θέμα και έχει προσπαθήσει να μείνει στη μέση καθώς ούτε διατυμπανίζει την μη περικοπή και από την άλλη έχει προσπαθήσει να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα, εξασκώντας όλη του την ρητορική για να δείξει την σοβαρότητα του θέματος χωρίς να δυσαρεστήσει καμία από τις δύο πλευρές. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ