13o Roadshow ΧΑ: Αυτές είναι οι 10+1 μετοχές που “κοιτά” το Λονδίνο!

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Έχοντας σχεδόν ολοκληρωθεί η πρώτη ημέρα των συναντήσεων στο Λονδίνο, μεταξύ των Funds Managers και των εκπροσώπων στο ΧΑ εταιρειών ενδιαφέρον έχει να δούμε που εστιάζουν οι διαχειριστές αυτοί στην Ελλάδα και σε ειδικότερα σε ότι αφορά στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Έχοντας βγάλει από το “κάδρο” σε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή τους τραπεζικούς τίτλους, μέχρι να ξεκαθαρίσει, όπως λένε το θέμα των κόκκινων δανείων και η προοπτική της αύξησης ή μη του μετοχικού της κεφαλαίου, οι Fund Managers εστιάζουν σε συγκεκριμένους τίτλους, από την υψηλή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπως επίσης και σε τίτλους μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

AEGEAN

Ο Ολοκληρωμένων υπηρεσιών αερομεταφορέας, με δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού και συνεχείς βραβεύσεις, έχει παρουσιάσει στο πρώτο εξάμηνο του 1028, έσοδα 463,35 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα σε σχέση με τα 455,60 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης πως η AEGEAN βρίσκεται στην φάση της υλοποίησης ενός κολοσσιαίου επενδυτικού προγράμματος που αφορά την ανανέωση του στόλου της και ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ.

Όμιλος Fourlis

Ο Όμιλος FOURLIS αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς ομίλους διαρκών καταναλωτικών αγαθών με την εμπορική του δραστηριότητα να εκτείνεται στις χώρες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην λιανική πώληση ειδών οικιακού εξοπλισμού και επίπλων με τα καταστήματα ΙΚΕΑ και αθλητικών ειδών με τα καταστήματα Intersport και The Athlete’s Foot. Στο πρώτο εξάμηνο του 2018, έχει παρουσιάσει έσοδα 202,09 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,06% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

JUMBO

Η αλυσίδα λιανικής πώλησης παιχνιδιών, επίπλων και αξεσουάρ αποτελεί εδώ και πολύ καιρό κυρίαρχη δύναμη στην ελληνική αγορά, ενώ έχω συμμετοχή και σε άλλες επιχειρήσεις με τον ίδιο ή διαφορετικό σκοπό. Στο πρώτο εξάμηνο του 2018, ο όμιλος παρουσίασε έσοδα 442,96 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 401,90 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, με κέρδη 222,97 εκατ. ευρώ. 

LAMDA Development

Η LAMDA Development δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, επένδυση και διαχείριση ακινήτων στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας συμπεριλαμβάνει εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων, οικιστικά συγκροτήματα, καθώς και τη Μαρίνα Φλοίσβου. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά φόρων της Lamda, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 35,90 εκατ έναντι ζημιών 10,37 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Motor Oil

Η Motor Oil είναι μία εταιρεία με ηγετικό ρόλο στον τομέα της διύλισης πετρελαίου, προμηθεύοντας τις αγορές που εξυπηρετεί με ένα ευρύ φάσμα αξιόπιστων ενεργειακών προϊόντων. Η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κύριους στυλοβάτες της εθνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα διατηρεί και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανήλθε στα 4,420 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 18,08% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα

Sarantis

Με συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία στην παραγωγή και εμπορία καλλυντικών, αρωμάτων και δεκάδων άλλων προϊόντων για το σπίτι και την βιομηχανία, αλλά και την παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων διατροφής, ο όμιλος Σαράντης στο πρώτο εξάμηνο του 2018 παρουσίασε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 160,27 εκ. ευρώ από 145,96 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αυξημένος κατά 9,81%.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα, με παρουσία επίσης στην Κεντρική και Νοτιανατολική Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Κατέχει ηγετική θέση στους τομείς των υποδομών, της καθαρής ενέργειας, της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και των παραχωρήσεων, ενώ παράλληλα διαθέτει ισχυρή παρουσία και στους κλάδους της διαχείρισης απορριμμάτων, των μεταλλείων και της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων. Στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκαν στα 348 εκατ. ευρώ, έναντι  262,4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2017, αυξημένες κατά 32,6%.

Μυτιληναίος

Η Μυτιληναίος κατέχει ηγετική θέση στην Ελλάδα στους τομείς της Μεταλλουργίας, των Έργων EPC, Ηλεκτρικής Ενέργειας και Εμπορίας Φυσικού Αερίου, ενώ παράλληλα διαθέτει σημαντική διεθνή δραστηριότητα. Η καθαρή κερδοφορία του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2018 διαμορφώθηκε στα 83,1 εκατ. ευρώ έναντι 80,7 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. 

ΟΠΑΠ

Ο ΟΠΑΠ είναι η κορυφαία εταιρεία τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και μία από τις πλέον καταξιωμένες στον κλάδο της παγκοσμίως. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1958 αποτελώντας την εθνική λοταρία της χώρας και εισήχθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2001, κατέχοντας την αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης όλων των αριθμολαχείων, του αθλητικού στοιχηματισμού και των ιπποδρομιών. Λειτουργεί, επίσης, αποκλειστικά τα Λαχεία και Σκρατς στην Ελλάδα μέσω μιας κοινοπραξίας με ποσοστό 67%. Για το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο όμιλος ΟΠΑΠ είχε καθαρά έσοδα 737,46 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

ΟΤΕ

Ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της χώρας με εγκατάσταση, λειτουργία, εκμετάλλευση, διαχείριση και ανάπτυξη κάθε είδους τηλεπικοινωνιακής υποδομής και παροχή πάσης φύσεως τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου αυξήθηκε κατά 0,7% στο πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και ανήλθε σε 1,880 ευρώ.  

ΤΙΤΑΝ

Βέβαια από το χαρτοφυλάκιο των ξένων θεσμικών επενδυτών δεν λείπει η ΤΙΤΑΝ, η οποία αποτελεί μια σταθερή επιλογή. Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, με 116 χρόνια βιομηχανικής εμπειρίας , έδρα την Ελλάδα και παρουσία με εργοστάσια τσιμέντου σε 10 χώρες και περισσότερους από 5.400 εργαζόμενους, για το πρώτο εξάμηνο του 2018, παρουσίασε ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 712,5 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 8%, αλλά με αύξηση της κερδοφορίας σε 24,8 εκατ. ευρώ, έναντι 13,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ