Τι αλλάζει στο νόμο Κατσέλη για κακοπληρωτές, τραπεζικό απόρρητο και “κούρεμα” δανείων

Ο νόμος Κατσέλη έχει αποτελέσει καταφύγιο για πολλούς φορολογούμενους οι οποίοι μέσα από αυτόν βρήκαν τρόπο να “γλυτώσουν” την πρώτη κατοικία τους και να προστατευθούν από τις τράπεζες. Όμως μέσα σε αυτόν έχουν βρει τον τρόπο και έχουν εισέλθει πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί δηλαδή οι οποίοι αν και έχουν τρόπο να εξυπηρετούν τα δάνεια τους, εκμεταλλεύονται την ομπρέλα του νόμου. 

Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ την άρση του τραπεζικού απορρήτου, το οποίο θα αποκαλύψει όσους έχουν μπει από το παράθυρο στον νόμο και στην συνέχεια θα ωφελήσει αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. 

Στον νόμο Κατσέλη έχουν ενταχθεί πάνω από 150.000 δανειολήπτες οι οποίοι θα δουν την άρση του τραπεζικού τους απόρρητο και μάλιστα σε βάθος  πενταετίας, αφού στις 15 του μήνα έληξε η προθεσμία  που είχε οριστεί για την οικειοθελή άρση του απορρήτου από τους δανειολήπτες. Πλέον, οι τράπεζες, έχουν το δικαίωμα να ανοίγουν αυτόματα τους τραπεζικούς λογαριασμούς του δανειολήπτη, λαμβάνοντας πλήρη γνώση των οικονομικών του στοιχείων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με την άρση του απορρήτου οι τράπεζες θα είναι σε θέση να αποκαλύπτουν πολύ πιο έυκολα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να βλέπουν με ακρίβεια αν έχουν καταθέσεις και σε άλλες τράπεζες οι οποίες επιτρέπουν την εξυπηρέτηση των δανείων τους. 

Όπως υπολογίζεται από τις τράπεζες ένας στους τέσσερις που βρίσκονται στον νόμο Κατσέλη ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Αφού οι τράπεζες ξεκαθαρίσουν αυτούς που κακώς βρίσκονται κάτω από την ασπίδα του νόμου, θέλουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή ευνοϊκών ρυθμίσεων για όσους από όσους έχουν υπαχθεί στον νόμο και προσπαθούν να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους. Η άρση του απορρήτου θα επιτρέψει στις τράπεζες να ελέγξουν τα στοιχεία των δανειοληπτών εξετάζοντας την οικονομική του κατάσταση, την εργασία του και τον τρόπο και τον τόπο διαμονής του, προκειμένου να εξασφαλίσουν πως θα είναι σε θέση να ανταπεξέρχεται στις δανειακές του υποχρεώσεις. Οι τράπεζες θα μπορούν να ελέγξουν τα απαραίτητα για αυτή την διαδικασία στοιχεία μέσω της πλατφόρμας του νόμου Κατσέλη και την κοινής βάσης δεδομένων όλων των τραπεζών, η οποία φέρει όλα τα απαραίτητα στοιχεία. 

Όπως υπολογίζεται στα στεγαστικά δάνεια, το “κούρεμα” μπορεί να κυμανθεί από 40% έως και 50%, ενώ σε καταναλωτικά δάνεια η ελάφρυνση των δανειοληπτών, δεδομένου ότι τηρούνται και ικανοποιούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, θα κυμανθεί από 70% έως και 85%. Οι τράπεζες είναι πολύ πιεσμένες να ξεκαθαρίσουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια τους και θα προσφέρουν αυτές τις διευκολύνσεις πριν προβούν σε μαζικές πωλήσεις δανείων σε ξένα funds. Αξίζει να σημειωθεί πως το “κούρεμα” δεν αποτελεί κάποια περαιτέρω μορφή διευκόλυνσης της τράπεζας για να συνεχιστεί η πρότερη κατάσταση, καθώς όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, η καθυστέρηση 2-3 δόσεων μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε “έξοδο” από την ομπρέλα προστασίας του νόμου και θα χαθούν όλες οι ρυθμίσεις. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ