Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει η ΔΕΘ;

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Η φετινή ΔΕΘ αποτέλεσε σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την Βόρεια Ελλάδα, αλλά συνολικά για την χώρα αναδεικνύοντας έτσι, μετά από δεκαετίες, το ρόλο που θα έπρεπε να έχει η ΔΕΘ.

Βεβαίως το στοιχείο εκείνο που διαφοροποίησε την 83η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, ήταν η “στροφή” στην επιχειρηματικότητα και με την συμβολή βεβαίως του Ελληνηνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, αλλά και της Πρεσβείας των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός εξάλλου πως τις περισσότερες ημέρες της Έκθεσης ήταν αισθητή η παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, ενώ δυναμικό ήταν το παρών και των στελεχών του Ελληνηνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου τα οποία όλες τις ημέρες βρίσκονταν στους χώρους της Έκθεσης.

Σημείο αναφοράς φυσικά για την φετινή ΔΕΘ ήταν το “αμερικανικό” περίπτερο, το Περίπτερο 13, όπως επίσης και το περίπτερο με τις ελληνικές Startup εταιρείες, το Περίπτερο 12, στο οποίο φιλοξενήθηκαν περισσότερες από 120 νεοφυείς επιχειρήσεις. Σε αυτούς τους δύο χώρους “χτύπησε” φέτος η “καρδιάς” της ΔΕΘ, δείχνοντας έτσι τον δρόμο για την μετεξέλιξη της ΔΕΘ σε ένα σημείο αναφοράς για την σύγχρονη επιχειρηματικότητα όπου πλέον το σημείο αναφοράς είναι η τεχνολογία.

Στο πλαίσιο αυτό δεν ήταν λίγες οι φωνές εκείνες που έκαναν λόγο, αυτές τις ημέρες της ΔΕΘ, πως η Έκθεση θα πρέπει να αλλάξει ρότα, να εστιάσει στον τομέα της τεχνολογίας, να γίνει πιο μαζεμένη χρονικά και φυσικά να “αποκοπεί” από το πολιτικό κομμάτι.

Ίσως λοιπόν μια καλή ιδέα θα ήταν άμεσα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να επανεξετάσουν την επόμενη ημέρα της ΔΕΘ, γιατί μπορεί φέτος να πήγαν όλα καλά (για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω), αλλά το θέμα είναι τι θα γίνει του χρόνου!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ