Η αλλαγή στον νόμο Κατσέλη φέρνει μαζικά κουρέματα στα δάνεια, έως και 85%

Σε επιβράβευση των καλοπληρωτών αναμένεται να προχωρήσουν οι τράπεζες, με αφορμή τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη οι οποίες μπήκαν σε ισχύ στις 15 Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια να “ξεδιαλέξουν και να ανταμείψουν” όσους δανειολήπτες προσπαθούν να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη θα βγάλουν από την ρύθμιση όσους είχαν την δυνατότητα να αποπληρώνουν το δάνειο τους αλλά για κάποιους λόγους είχαν επωφεληθεί από την ευεργετική για πολλούς διάταξη, και για όσους μείνουν θα υπάρξουν ρυθμίσεις προκειμένου να τελειώνουν αυτά τα δάνεια από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. 

Οι τράπεζες θέλουν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ταυτόχρονα με την αποστολή των επιστολών για ρυθμίσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα προχωρήσουν και σε ξεκαθάρισμα των μη εξυπηρετούμενων, προχωρώντας σε καταγγελίες δανειακών συμβάσεων, άσκηση ενδίκων μέσων και πωλήσεις δανείων. Προτεραιότητα στο ξεκαθάρισμα και την παροχή κινήτρων για “κούρεμα” θα πάρουν τα δάνεια τα οποία ενώ εξυπηρετούνταν κανονικά, έχουν καθυστερήσεις πάνω από ένα χρόνο, ενώ η παρουσία ακινήτου θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις εμπράγματες εξασφαλίσεις που θα ζητήσει η τράπεζα. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως το “κούρεμα” δεν θα γίνει από την αρχή αλλά θα “απελευθερώνεται” όσο ο δανειολήπτης είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. 

Προκειμένου να προχωρήσουν στην πολυπόθητη ελάφρυνση, οι τράπεζες θα φτιάξουν το πιστωτικό προφίλ του κάθε δανειολήπτη, εξετάζοντας την οικονομική του κατάσταση, την εργασία του και τον τρόπο και τον τόπο διαμονής του, προκειμένου να εξασφαλίσουν πως θα είναι σε θέση να ανταπεξέρχεται στις δανειακές του υποχρεώσεις. Οι τράπεζες θα μπορούν να ελέγξουν τα απαραίτητα για αυτή την διαδικασία στοιχεία μέσω της πλατφόρμας του νόμου Κατσέλη και την κοινής βάσης δεδομένων όλων των τραπεζών, η οποία φέρει όλα τα απαραίτητα στοιχεία. 

Όπως υπολογίζεται στα στεγαστικά δάνεια, το “κούρεμα” μπορεί να κυμανθεί από 40% έως και 50%, ενώ σε καταναλωτικά δάνεια η ελάφρυνση των δανειοληπτών, δεδομένου ότι τηρούνται και ικανοποιούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, θα κυμανθεί από 70% έως και 85%. Οι τράπεζες είναι πολύ πιεσμένες να ξεκαθαρίσουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια τους και θα προσφέρουν αυτές τις διευκολύνσεις πριν προβούν σε μαζικές πωλήσεις δανείων σε ξένα funds. Αξίζει να σημειωθεί πως το “κούρεμα” δεν αποτελεί κάποια περαιτέρω μορφή διευκόλυνσης της τράπεζας για να συνεχιστεί η πρότερη κατάσταση, καθώς όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, η καθυστέρηση 2-3 δόσεων μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε “έξοδο” από την ομπρέλα προστασίας του νόμου και θα χαθούν όλες οι ρυθμίσεις. 

Σε συντριπτική πλειοψηφία τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, είναι γεμάτα από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια άνω των δύο ετών και εκεί αναμένεται να πέσει το μεγαλο βάρος των εκκαθαρίσεων, κάτι που είναι βασική προϋπόθεση για τις τράπεζες, ύστερα και από την εντολή που έχει δοθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο  έχει δώσει εντολή στις τράπεζες να εντείνουν τις καταγγελίες των δανείων αυτών και την προσφυγή σε ένδικα μέσα, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2019, ειδικά στα επιχειρηματικά δάνεια, τα μη καταγγελμένα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών να έχουν σχεδόν εξαλειφθεί 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ