Τα νέα iPhones έρχονται και θα είναι πιο φτηνά

Την επόμενη Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου ο Tim Cook αναμένεται να ανέβει στην σκηνή του Cupertino και να παρουσιάσει τα νέα iPhone, τα οποία θεωρούνται από τα πιο σημαντικά στην ιστορία της εταιρείας. 

Ότι και να ανακοινώσει η Apple είναι σίγουρο πως θα κυριαρχήσει στα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου για αρκετό καιρό μετά την παρουσίαση και θα υπάρχουν όλοι οι λόγοι για να συμβεί κάτι τέτοιο. Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, το πρώτο iPhone είναι υπεύθυνο για την έκρηξη των smartphones και έχει δημιουργήσει μια τεράστια αγορά, στην οποία η ίδια η Apple είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες, κάτι που αποδεικνύεται και από την αξία της εταιρείας η οποία πρόσφατα ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια. Επίσης το νέο (ή μάλλον τα νέα) iPhone σηματοδοτούν την ύπαρξη της εταιρείας σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά, με νέους δυνατούς παίκτες και τεράστια περιθώρια ανάπτυξης για την αγορά των σsmartphones. Είναι ενδεικτικό πως στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, η παγκόσμια διείσδυση των smartphones είναι μόλις 58%, κάτι που σημαίνει πως ακόμα υπάρχουν πάρα πολλοί δυνητικοί αγοραστές για τα προϊόντα της εταιρείας. Η μεγάλη ερώτηση είναι αν μπορεί η Apple να απευθυνθεί σε αυτό το κοινό 

Νέα iPhones, νέα μεγέθη οθόνης

Το τρέχον κορυφαίο iPhone (iPhone X) διαθέτει οθόνη 5.8 “. Η νέα ναυαρχίδα αναμένεται να ονομαστεί iPhone XS, και έρχεται με οθόνες 5,8 “και 6,5”. Αν και είναι πια λογικό κάθε νέο μοντέλο να είναι μεγαλύτερο από αυτό που αντικαθιστά, δεν συμβαίνει το ίδιο με την τιμή καθώς όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα το νέο XS μπορεί να είναι έως και 100 δολάρια φτηνότερο από το προηγούμενο μοντέλο. Φαίνεται πως η Apple άκουσε τα παράπονα των χρηστών για το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 δολαρίων και μάλλον φέτος δεν θα το ξεπεράσει, αφού πρώτα βέβαια έχει σπρώξει τους ανταγωνιστές της πάνω από αυτό το όριο και τώρα έχει την δυνατότητα να φανεί πιο φτηνή και συμφέρουσα αγορά. Η Apple θέλει επίσης να χτυπήσει τις αναδυόμενες αγορές. Θα το καταφέρει με ένα τηλέφωνο που κοστίζει έστω και λίγο πιο κάτω από τα 1.000 δολάρια. Δύσκολο. 

Γι’ αυτό το λόγο το iPhone XS δεν θα είναι το μοναδικό μοντέλο που θα βγει από το Cupertino, αφού αναμένεται και ένα μοντέλο χαμηλότερου κόστους, το οποίο ενδεχομένως ονομαστεί iPhone 9, το οποίο θα έχει διαφορετικής ποιότητας οθόνη, διαφορετικά υλικά, μικρότερη οθόνη και όλα όσα χρειάζονται να αλλάξουν για να ρίξουν αρκετά το κόστος που θα επιτρέψει στην Apple να “χτυπήσει” τις πολύτιμες για την δεξαμενή χρηστών τους αναδυόμενες αγορές. Στις ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστό διείσδυσης smartphones είναι 91,2%, στις αναπτυσσόμενες μόλις 52%. Για να είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότεροι από αυτούς τους χρήστες δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν ένα iPhone ακόμα και αν έχει 200 ή 300 δολάρια λιγότερα. Όμως η μέση τάξη αυτών των χωρών θα το επιχειρήσει. Και αυτό θα είναι ένα μεγάλο κέρδος για την Apple. 

Νέοι επεξεργαστές και νέο OS

Στην καρδία των φετινών iPhones θα χτυπάει λογικά ο Α12, χάρη στον οποίο θα δούμε τουλάχιστον εν μέρει – τη χρήση μιας νέας διαδικασίας κατασκευής 7nm (έναντι 10nm για το A11). ΘΑ δούμε νέες ταχύτητες; σίγουρα. Θα δούμε 5G; σίγουρα όχι. Η Apple δεν πρόκειται αν μπει ακόμα σε αυτή την διαδικασία, ειδικά όταν η αγορά του 5G ακόμα δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί και δεν έχουν ακόμα υπάρξει πρότυπα. Η Apple, όσο και αν την κατηγορούν κάποιοι γι αυτό, δεν είναι από τις εταιρείες που πειραματίζονται με νέες τεχνολογίες, αντίθετα τελειοποιεί υπάρχουσες τεχνολογίες και τα οικονομικά της αποτελέσματα την δικαιώνουν απόλυτα. 

Μπορεί το iOS12 να ανακοινώθηκε μόλις τον Ιούνιο, όμως είναι σχεδόν σίγουρο πως ο νέος επεξεργαστής, ειδικά με τόσες διαφορές στην κατασκευή του, θα χρειαστεί και ένα νέο λειτουργικό που να εκμεταλλεύεται τις “ενισχυμένες” του δυνατότητες. Τα νέα iPhone θα έχουν επίσης καλύτερη και μεγαλύτερη υποστήριξη σε επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα. Αν η περσινή παρουσίαση είχε μεγάλο μέρος της αφιερωμένο σε αυτές τις τεχνολογίες, τότε φέτος αναμένεται να κυριαρχήσει αφού επεξεργαστής και λειτουργικό θα προσφέρουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες. 

Μνήμη και μπαταρία

Είναι σχεδόν σίγουρο πως τουλάχιστον ένα από τα καινούργια μοντέλα θα έρθει με 4GB μνήμη, ενώ υπάρχουν αναφορές πως θα υπάρξει και έκδοση με 512GB αποθηκευτικό χώρο. Επίσης σύμφωνα με διάφορες αναφορές η μπαταρία στα “μικρά” μοντέλα αναμένεται να αυξηθεί λίγο και να φτάσει τα 2.950mAh, μια αύξηση 8% σε σχέση με το iPhone 8, ενώ στα μεγάλα θα φτάσει τα 3.400mAh κάτι που θα αποτελέσει μεγάλη εξέλιξη από το iPhone X με αύξηση της τάξης του 25%. Φυσικά θα υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση, ακόμα πιο γρήγορη από πέρσι ενώ αναβαθμισμένος θα είναι και ο φορτιστής ο οποίος θα φτάσει τα 18W.

Κάμερα

Υπάρχουν φήμες πως η Apple θα ακολουθήσει υλοποίηση τριπλής κάμερας, αν και το πιο πιθανό είναι να περιμένουμε ένα ολόκληρο χρόνο για αυτή την εξέλιξη. Οι φήμες όμως για ύπαρξη 3 οπίσθιων καμερών στο μεγάλο μοντέλο, προέρχονται από σχετικά αξιόπιστες πηγές, οπότε υπάρχει περίπτωση η Apple να θελήσει να χτυπήσει τον ανταγωνισμό (βλ. Huawei) στο επίκεντρο της καινοτομίας του. 

Σίγουρα θα δούμε μια αναβάθμιση της 3D True Depth κάμερας, ενώ μια αντίστοιχη υλοποίηση με 3D scanner θα υπάρξει μάλλον και στις πίσω κάμερες για χρήση σε εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ