Mε μέγα-συγχώνευση απειλεί η Κίνα την κυριαρχία των ΗΠΑ

Η τεχνολογία είναι το μεγαλύτερο πεδίο μάχης ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ, καθώς όποιος από τους δύο κερδίσει την πρωτιά θα είναι αυτός που λίγο ή πολύ θα καθορίσει τις εξελίξεις για όλο τον κόσμο. Προκειμένου να επιταχύνει τις επενδύσεις στο χώρο του 5G η Κίνα εξετάζει την συγχώνευση της China Unicom και της China Telecom, δύο εκ των τριών μεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών παρόχων της χώρας. 

Αν και ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια επίσημη απόφαση, η πρόταση έχει περάσει το στάδιο της σκέψης και βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού ενώ εξετάζονται όλες οι παράμετροι προκειμένου να δοθεί τελικά το “πράσινο φως”. Και οι δύο εταιρείες είναι κρατικές με συνολική αξία άνω των 77 δισ. δολαρίων η οποία και αυξήθηκε μόλις διέρρευσε η σκέψη των Κινεζικών αρχών. 

Η China Unicom είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος της χώρας με 302 εκατομμύρια συνδρομητές όπως δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η China Telecom με 282 εκατομμύρια συνδρομητές κατέχει την τρίτη θέση. Η συγχώνευση μεταξύ των δύο εταιρειών θα δημιουργούσε μια εταιρεία σχεδόν ισάξια της China Mobile και ταυτόχρονα θα εξυπηρετούσε τα σχέδια της κυβέρνησης για επιτάχυνση των διαδικασιών για το 5G, καθώς η συνδυασμένη δύναμη των δύο εταιρειών θα επέτρεπε μεγαλύτερες και ευκολότερες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. 

Αν και οι σκέψεις για μια τέτοιου είδους συγχώνευση δεν είναι καινούργιες, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν είχαν προχωρήσει πέρα από μια θεωρητική διερεύνηση. Όμως η αυξανόμενη ένταση με τις ΗΠΑ και ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο χώρες έκανε την ιδέα να μην είναι πια μια θεωρία αλλά πήρε τον χαρακτήρα του επείγοντος. Η Κίνα θεωρεί την ανάπτυξη του 5G ζωτικής σημασίας ύστερα από την περιπέτεια που είχε η ΖΤΕ με τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες έφτασαν σχεδόν να ελέγχουν άτυπα μια από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας ύστερα από το εμπάργκο που της επέβαλαν που την έφερε μόλις ένα βήμα πριν την χρεοκοπία. 

Η μείωση της κινεζικής αγοράς σε δύο “παίκτες” θα έδειχνε επίσης ότι η κινεζική κυβέρνηση θα προτιμούσε να θέσει τα παγκόσμια συμφέροντά της πάνω από τον τοπικό ανταγωνισμό. Οι περισσότερες αγορές στον κόσμο λειτουργούν με τρεις ή τέσσερις μεγάλους πάροχους. 

Η Κίνα θέλει να κυριαρχήσει στην αγορά του 5G ειδικά μετά τα “χτυπήματα” που δέχτηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες της χώρας από τις ΗΠΑ, όπως η Huawei που της απαγορεύτηκε να δραστηριοποιηθεί στις ΗΠΑ, ενώ μαζί με την ZTE δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν προσφορές για συμβάσεις εξοπλισμού 5G στην Αυστραλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ