emea business monitor

Η Huawei κερδίζει την Apple στην “κούρσα” των επεξεργαστών με τον Kirin 980

Η Huawei αποκάλυψε σήμερα στην IFA που πραγματοποιείται στο Βερολίνο τον νέο της επεξεργαστή τεχνητής νοημοσύνης Kirib 980 ο οποίος είναι ο πρώτος εμπορικά διαθέσιμος επεξεργαστής στα 7 νανόμετρα, κερδίζοντας την άτυπη κούρσα με την Apple η οποία θα δείξει την δική της εκδοχή στην παρουσίαση των νέων iPhone στις 12 Σεπτέμβρη. 

Η τεχνολογία αιχμής των 7 νανομέτρων της Taiwan Semiconductor Manufacturer Company επιτρέπει στον Kirin 980 να ενσωματώνει 6.9 δισεκατομμύρια transistors μεγέθους 1cm2, έως και 1.6 φορές περισσότερα  transistors σε σχέση με τον προηγούμενο επεξεργαστή. Συγκρίνοντας το 10nm process με το 7nm process πετυχαίνει κατά 20% μεγαλύτερη βελτίωση στην επίδοση του SoC και 40% μεγαλύτερη επάρκεια.

Ο Kirin 980 είναι επίσης ο πρώτος SoC που ενσωματώνει πυρήνες Cortex-A76, οι οποίοι είναι κατά 75% πιο ισχυροί και κατά 58% πιο αποδοτικοί σε σύγκριση με τους αντίστοιχους προηγούμενης γενιάς. Στην οκταπύρηνη διάταξη, η CPU του Kirin 980 αποτελείται από 2 πυρήνες Cortex-A76 υψηλών επιδόσεων, 2 πυρήνες Cortex-A76 υψηλής αποδοτικότητας και τέσσερις πυρήνες Cortex-A55 μέγιστης αποδοτικότητας. Για την πλήρη αξιοποίηση αυτής της διάταξης, η Huawei ανέπτυξε το καινοτόμο Kirin CPU subsystem με τεχνολογία Flex-Scheduling που κατανέμει με ευελιξία τις επεξεργαστικές απαιτήσεις στους κατάλληλους πυρήνες. Έτσι με τον τρόπο αυτό οι πυρήνες υψηλών επιδόσεων καλούνται να διαχειριστούν εφαρμογές με μεγάλο όγκο, οι πυρήνες υψηλής αποδοτικότητας καλούνται να εξασφαλίσουν μακροχρόνια απόδοση και οι πυρήνες μέγιστης αποδοτικότητας καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά, απλές δραστηριότητες με μέγιστη επίδοση ισχύος.

Εκτελώντας τις διεργασίες σε πρωτόγνωρα υψηλή ταχύτητα, σε σύγκριση με μοντέλα προηγούμενης γενιάς, ο Kirin 980 επιτρέπει την ταχύτερη εκκίνηση εφαρμογών, καλύτερης multi-tasking εμπειρίας χρήσης. Για να εξυπηρετήσει τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις γραφικών στα παιχνίδια που αναπτύσσονται για φορητές συσκευές, η Huawei ενσωμάτωσε στον Kirin 980 την κάρτα γραφικών Mali-G76 εξασφαλίζοντας έτσι ασυναγώνιστη εμπειρία gaming. Η Mali-G76, κάνοντας το ντεμπούτο της με τον Kirin 980, προσφέρει κατά 46% μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ και κατά 178% μεγαλύτερη απόδοση συγκριτικά με μοντέλα προηγούμενης γενιάς αφού ενσωματώνει την καινοτόμο τεχνολογία clock boosting που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για την έξυπνη ταυτοποίηση του όγκου διεργασίας gaming και την κατάλληλη προσαρμογή κατανομής πόρων για την καλύτερη απόδοση του gaming.

Ο Kirin 980 δημιουργεί νέα δεδομένα στο On-Device AI. Με διπλή μονάδα επεξεργασίας νευρωνικών δικτύων τεχνητής νοημοσύνης (Dual NPU) αναβαθμίζει την εμπειρία της τεχνητής νοημοσύνης με μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ.  Χάρη στη διπλή μονάδα NPU, ο Kirin 980 μπορεί να αναγνωρίσει έως και 4500 εικόνες το λεπτό, ικανότητα αυξημένη κατά 120% συγκριτικά με τον Kirin 970, αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα την πρωτοπορία της Huawei στον μηχανισμό On-Device AI. Επιπλέον, ο Kirin 980 υποστηρίζει τα κοινά  πλαίσια τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) όπως Caffee, Tensorflow και Tensorflow Lite, ενώ παρέχει μια γκάμα εργαλείων που απλοποιεί την δυσκολία του μηχανισμού On-Device AI, επιτρέποντας στους προγραμματιστές την εύκολη πρόσβαση στην κορυφαία ισχύ επεξεργασίας του Dual NPU.

Επιδιώκοντας την καλύτερη δυνατή φωτογραφική εμπειρία για smartphone, η Huawei έχει ενσωματώσει στο SoC έναν μοναδικό ISP (Image Signal Processor) 4ης γενιάς. Επιτυγχάνοντας αύξηση 46% στην επεξεργασία συγκριτικά με το προηγούμενο αντίστοιχο μοντέλο, ο νέος ISP προσφέρει καλύτερη υποστήριξη, καθώς και νέα τεχνολογία χρωματικής αναπαραγωγής HDR (color reproduction) που μπορεί να ρυθμίσει την αντίθεση της εικόνας και να φωτίσει αντικείμενα σε διάφορα σημεία της εικόνας. Επιπλέον, ο Kirin 980 χρησιμοποιεί τη multi-pass λύση μείωσης θορύβου και αφαιρεί με ευστοχία αντικείμενα χωρίς όμως να επηρεάζει τις λεπτομέρειες της εικόνας, ενώ εξασφαλίζει βέλτιστη ποιότητα φωτογραφιών ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ένα ακόμα νέο χαρακτηριστικό του ISP είναι ο βελτιωμένος εντοπισμός κίνησης. Όταν ένας χρήστης προσπαθεί να τραβήξει μια φωτογραφία ενός ανθρώπου εν κινήσει, ο ISP μπορεί να αναγνωρίσει πλήρως το αντικείμενο με ακρίβεια που αγγίζει το 97,4%!

Η αύξηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που επικεντρώνονται στην αναπαραγωγή βίντεο, ανέδειξε την ανάγκη για αυξημένες δυνατότητες λήψης βίντεο. Ο Kirin 980 υιοθετεί μία νέα φόρμουλα επεξεργασίας λήψης βίντεο, επιτρέποντας στην κάμερα να βιντεοσκοπεί με κατά 33% μικρότερη καθυστέρηση. Για να προσφέρει την καλύτερη συνδεσιμότητα στους χρήστες των συσκευών που διαθέτουν τον Kirin 980, η Huawei ενσωμάτωσε το πρώτο modem παγκοσμίως που υποστηρίζει  LTE Cat.21 με μέγιστη ταχύτητα λήψης τα 1.4Gbps. Επιπρόσθετα ο Kirin 980 υποστηρίζει λειτουργία carrier aggregation, ακόμα και σε ζώνες συχνοτήτων, ώστε οι χρήστες να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τους φορείς κινητής τηλεφωνίας της προτίμησής τους απολαμβάνοντας την ίδια κορυφαία εμπειρία συνδεσιμότητας, ανεξάρτητα από το που βρίσκονται.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.