Ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Αυστραλία Vodafone και TPG

Η αυστραλιανή TPG Telecom και η Vodafone συμφώνησαν να συγχωνεύσουν τις δραστηριότητές τους στην Αυστραλία, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σχήμα που θα μπορέσει να ανταγωνιστεί πιο αποτελεσματικά τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της χώρας, Telstra και Optus.

Η συγχώνευση της τρίτης και της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών στην Αυστραλία, έρχεται σε μια στιγμή που ο εγχώριος κλάδος αντιμετωπίζει πιέσεις από την ανάπτυξη ενός κρατικού φορέα ευρείας ζώνης, εξέλιξη που έχει πλήξει την κερδοφορία από το διαδίκτυο και έχει οδηγήσει σε “πόλεμο τιμών” τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με το Reuters.

Η πολύπλοκη συναλλαγή προβλέπει ότι οι μέτοχοι της TPG θα κατέχουν το 49,9% της νέας οντότητας, η οποία σύμφωνα με τις δύο εταιρείες θα έχει τεκμαρτή επιχειρηματική αξία 15 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (11 δισ. δολαρίων ΗΠΑ). Το υπόλοιπο ποσοστό κατανέμεται από κοινού στους δύο βασικούς μετόχους της Vodafone Hutchison Australia, τη Vodafone Group και τη Hutchison Telecommunications.

Οι δύο εταιρείες υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξουν συνέργειες χωρίς, όμως, να τις ποσοτικοποιήσουν, ενώ δήλωσαν ότι προετοιμάζονται για κοινή προσφορά στον κρατικό διαγωνισμό που θα γίνει τον Νοέμβριο για την απόκτηση φάσματος 5G.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ