Σε τροχιά ο δορυφόρος “Αίολος”

Σε τροχιά βρίσκεται από σήμερα ο ευρωπαϊκός δορυφόρος «Αίολος, που πήρε το όνομά του από τον θεό του ανέμου της ελληνικής μυθολογίας και έχει στόχο να συνδράμει στη βελτίωση της πρόγνωσης του καιρού.

Ο δορυφόρος, που εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα, αξιοποιεί πρωτοποριακή τεχνολογία λέιζερ για την μέτρηση των ανέμων μέσω παλμών υπεριώδους φωτός που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), ο δορυφόρος θα δώσει στους επιστήμονες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να καταλάβουν πώς αλληλοσυνδέονται ο άνεμος, η πίεση, η θερμοκρασία και η υγρασίας, σημαντικές πτυχές για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως σημειώνεται αν και οι προβλέψεις του καιρού έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ο «Αίολος» θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ακρίβεια των προβλέψεων. Τα δεδομένα από τον «Αίολο» θα χρησιμοποιηθούν επίσης σε μοντέλα ποιότητας αέρα για τη βελτίωση των προβλέψεων σκόνης και άλλων αερομεταφερόμενων σωματιδίων που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία.

Ο δορυφόρος ελέγχεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA στο Darmstadt της Γερμανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ