Αλουμίλ: Το καθοριστικό 2018 και η ρύθμιση των δανείων

Η εισηγμένη Αλουμίλ επηρεάστηκε από την κρίση, με τον δανεισμό της να ξεπερνά σήμερα τα 160 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το επιχειρησιακό της πλάνο αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας επηρέασε σημαντικά τα μεγέθη της Αλουμίλ. Από το 2008 έως το 2016 η εταιρεία είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά 40% και το EBIDTA κατά περίπου 80%. Ο όμιλος αναγκάστηκε να απορροφήσει σημαντικές επισφάλειες τρίτων και να αλλάξει στρατηγικά και άμεσα μοντέλο λειτουργίας. Η αλλαγή αυτή φαίνεται να αρχίζει να αποδίδει καρπούς, την ώρα που οι συζητήσεις για τη ρύθμιση των δανείων της – με ή χωρίς είσοδο νέου επενδυτή – έχουν μπει στην τελική ευθεία.

Τί έκανε η εταιρεία

Από το 2013 η Αλουμίλ εφάρμοσε με ταχύτητα ένα δραστικό πλάνο εσωτερικής αναδιάρθρωσης με βασικούς άξονες την παραγωγή νέων προϊόντων υψηλών προδιαγραφών και την εξωστρέφεια.

Στο πλαίσιο αυτό και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, προχώρησε στην αναδιοργάνωση της παραγωγής στο κεντρικό εργοστάσιο του Κιλκίς, εξοικονομώντας περίπου 1 εκατ. σε ετήσια βάση, ενώ παράλληλα επανασχεδίασε, μετά από μακροχρόνια μελέτη,  την δομή των logistics του ομίλου για το δίκτυο διανομής στα Βαλκάνια, δημιουργώντας δίκτυα απευθείας μεταφοράς προϊόντων και εξοικονομώντας πόρους.

Παράλληλα, επένδυσε σημαντικά ποσά για την πρόσληψη τεχνικών και μηχανικών για την ανάπτυξη καινούριων προϊόντων, την τεχνική υποστήριξη των πωλήσεων, το engineering  των μεγάλων έργων, την μεταστροφή της εταιρείας από διανεμητική σε knowledge based, την πρόσληψη συμβούλου εκπαίδευσης μακράς διαρκείας και τη δημιουργία της Alumil Academy.

Εκτός συνόρων, η Αλουμίλ ξεκίνησε επένδυση, ύψους 5 εκατ. ευρώ, στην Αίγυπτο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019, χρηματοδοτούμενη από Αιγυπτιακή Τράπεζα με χαμηλότοκο μακροπρόθεσμο δανεισμό. Η επένδυση αυτή αναμένεται να εδραιώσει την Αλουμίλ στις αγορές της Ανατολικής Αφρικής.

Εντός του 2018, η Αλουμίλ αναδιοργάνωσε πλήρως την θυγατρική στις ΗΠΑ, με σκοπό την αύξηση των κερδών και την μείωση των πωλήσεων και απελευθερώνοντας κεφάλαια κίνησης.

Ταυτόχρονα, ενίσχυσε την –πενταετή πλέον- επένδυσή της στην Ινδία, επιτυγχάνοντας θεαματική αύξηση πωλήσεων, με περιορισμένους διαθέσιμους πόρους.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η αναδιοργάνωση της εμπορικής της παρουσίας της εταιρείας στην Τουρκία, με γνώμονα την μείωση του κόστους και κατ’ επέκταση τον έλεγχο της Εγγύς Ανατολής απευθείας από την Κωνσταντινούπολη.

Ο λόγος στις τράπεζες

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες της διοίκησης της Αλουμίλ έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς σε μία περίοδο που οι πιστωτές της εταιρείας (έξι τραπεζικοί οργανισμοί) καλούνται να αποφασίσουν για τη ρύθμιση των δανείων της εταιρείας. Με στοιχεία του 2017, ο δανεισμός της ξεπερνά τα 160 εκατ. ευρώ, με το λόγο δανείων προς EBDITDA να είναι πλέον διψήφιος.

Ωστόσο, εν αναμονή των αποτελεσμάτων του εξαμήνου και με δεδομένη την προσδοκία για αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας φέτος πάνω από 250 εκατ. ευρώ, η λήψη απόφασης δεν είναι καθόλου εύκολη. Ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς ότι για το 2019 η διοίκηση της εταιρείας αναμένει EBITDA άνω των 25 εκατ. ευρώ και λόγο δανείων προς EBDITDA περίπου στο 6,5.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ