Και τώρα τι;

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Αναμφίβολα η σημερινή ημέρα – πολιτικά – θα είναι, για την κυβέρνηση, το ισχυρότερο “όπλο” στην φαρέτρα της, καθώς η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια αποτέλεσε το κορυφαίο διακύβευμα από τον Ιανουάριο του 2015! Οπότε – πολιτικά και μόνο – αυτό που η κυβέρνηση υποσχέθηκε το πέτυχε!

Ναι, ΟΚ, θα πουν πολλοί – αν όχι οι περισσότεροι – αλλά η έξοδος αυτή μας κόστισε κάποια δισεκατομμύρια – και δίκιο έχουν – καθώς στα 3,5 αυτά χρόνια μεσολάβησε (μεταξύ άλλων) και το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα και οι τραγικές επιλογές του τότε “τσάρου” της Οικονομίας, Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω συνεχίζει να υπερασπίζεται με ιδιαίτερο πάθος την συγκεκριμένη περίοδο βρίσκοντας μάλιστα “στασίδι” σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και όχι μόνο!

Διαχωρίζοντας όμως το πολιτικό σκέλος, από την πραγματικότητα και τα όσα συμβαίνουν στην οικονομία και στην κοινωνία, η κυβέρνηση Τσίπρα τελικά δεν διαφέρει, όσο και να προσπαθεί να προτάσσει την αριστερή της ιδεολογία,  από τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες ήταν μακριά από την καθημερινότητα έχοντας μονάχα κατά νου τους αριθμούς!

Βεβαίως πλέον το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στο τι θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα μετά από την 21η Αυγούστου και μετά και ιδιαίτερα πως θα αντιδράσει η οικονομία, τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Γιατί εν τέλει αυτό είναι και το μέγα διακύβευμα, η ανάπτυξη της οικονομίας και η επιστροφή στην κανονικότητα!

Και για να συνεννοηθούμε (όλοι) κανονικότητα δεν είναι ούτε η “ισόβια” παραμονή στα μνημόνια, ούτε όμως και οι “εορτασμοί” για την έξοδο από αυτά όταν προηγούμενα έχεις υποσχεθεί άμεση έξοδο και καταψήφιση τους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ