Ένας νόμος από το παρελθόν, απειλεί να τινάξει στον αέρα την συμφωνία της Tesla με τους Άραβες

Μετά από αρκετές μέρες υποθέσεων και ερευνών η αλήθεια είναι πια ξεκάθαρη. Η ανάρτηση του Elon Musk με την οποία ανακοίνωσε την πρόθεση του να κάνει την Tesla ιδιωτική, ήταν υπερβολή, όμως δεν ήταν ακριβώς μπλόφα. 

Σε μαι μακροσκελή του χθεσινή ανάρτηση ο Musk αποκάλυψε αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με την πιθανή συμφωνία και επιβεβαίωσε πως ήταν το ταμείο κρατικών επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας που είχε κατά νου όταν δημοσίευσε το μοιραίο του tweet την περασμένη ΤρίτηΈσπευσε όμως επίσης να διευκρινίσει πως η συμφωνία είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και ακόμα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τίποτε, συνεπώς η χρηματοδότηση της εξόδου δεν είναι “εξασφαλισμένη”.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Musk, αποκαλύπτεται το χρονικό της ανακοίνωσης αλλά και των ενεργειών που προηγήθηκαν.

  • Οι συζητήσεις με το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, ξεκίνησαν στις αρχές του 2017, όταν και προσεγγίστηκε ο Musk για να του εκφραστεί το ενδιαφέρον για χρηματοδότηση της εξόδου της Tesla. Από τότε οι δύο πλευρές έχουν συναντηθεί αρκετές φορές για να συζητήσουν το θέμα.
  • Νωρίτερα φέτος, το ταμείο απέκτησε μερίδιο σχεδόν 5% στην Tesla μέσω των δημόσιων αγορών.
  • Ο Musk συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ταμείου στις 31 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον Musk, κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο διευθύνων σύμβουλος “εξέφρασε έντονα την υποστήριξή του για τη χρηματοδότηση της εξόδου της Tesla“. 
  • Στις 2 Αυγούστου, ο Musk είπε στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla ότι ήθελε να κάνει την εταιρεία ιδιωτική στα 420 δολάρια ανά μετοχή. Το έκανε αυτό με την προσωπική του ιδιότητα ως μέτοχος της Tesla, είπε, όχι υπό την ιδιότητα του CEO. (με αυτό τον τρόπο ο Musk άφησε να εννοηθεί πως έχει τη δυνατότητα να κάνει μια προσφορά για να αγοράσει ολόκληρη την Tesla.)
  • Το συμβούλιο και ο Musk συμφώνησαν ότι το επόμενο βήμα θα ήταν να μιλήσουν με μερικούς από τους μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας.
  • Ο Musk αποφάσισε ότι έπρεπε να πει κάτι στο κοινό πριν μιλήσει με αυτούς τους μετόχους, εξ ου και το tweet στις 7 Αυγούστου.
  • Από τότε, δήλωσε ο Musk, ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου “εξέφρασε την υποστήριξή του για τη διαδικασία που υπόκειται σε οικονομική και άλλη δέουσα επιμέλεια και τη διαδικασία εσωτερικής επανεξέτασης για τη λήψη εγκρίσεων”. 

Για να το πούμε με λίγα λόγια: Η χρηματοδότηση δεν ήταν πραγματικά “εξασφαλισμένη” στις 7 Αυγούστου και δεν είναι “εξασφαλισμένη” ούτε και τώρα. Η συμφωνία έχει ακόμα μπροστά της πολύ δρόμο για να ολοκληρωθεί. Αλλά ο Musk είχε αναμφισβήτητα λόγο να πιστεύει ότι η χρηματοδότηση θα ήταν διαθέσιμη, με την επιφύλαξη της δέουσας επιμέλειας, όταν δημοσίευσε τις προσθέσεις του στις 7 Αυγούστου.

Μπορεί όμως να ολοκληρωθεί η συμφωνία; Αυτή τη στιγμή Όχι και το πρόβλημα είναι ο νόμος

Ο νόμος περιορίζει τον αριθμό των επενδυτών που μπορεί να έχει μια εταιρεία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, έχει και με το παραπάνω τα χρήματα που απαιτούνται για την έξοδο της Tesla και δείχνει πως έχει και την πρόθεση να το κάνει. Το πρόβλημα δεν είναι όμως η θέληση αλλά αν μπορεί πραγματικά να το κάνει.

Προφανώς το Ταμείο μπορεί να κάνει πίσω όταν οι ελεγκτές του ρίξουν μια πιο κοντινή ματιά στους ισολογισμούς και τα στοιχεία της Tesla και να σταθμίσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν να μην προχωρήσουν. Όμως αυτό θα ήταν πρόβλημα σε κάθε συναλλαγή, ανεξάρτητα από αυτή της Tesla, ενώ θεωρείται σίγουρο πως το έχουν ήδη κάνει και έχουν δώσει το πράσινο φως. 

Ο Musk δήλωσε στις 7 Αυγούστου, μέσω των αγαπημένων του αναρτήσεων, ότι προβλέπει μια συμφωνία στην οποία όλοι οι μέτοχοι της Tesla θα προσκληθούν να συμμετάσχουν, επειδή θέλει η Tesla “να συνεχίσει να έχει μια ευρεία επενδυτική βάση”. (Ένας λιγότερο φιλικός παρατηρητής μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θέλει να βεβαιωθεί ότι κανένας μέτοχος δεν θα είναι αρκετά μεγάλος για να του πάρει τον έλεγχο της εταιρείας).

Είπε επίσης ότι από τώρα, εκτιμά ότι περίπου τα δύο τρίτα των μετοχών της Tesla θα τεθούν σε συμφωνία ιδιωτικοποίησης. Αυτό θα περιορίσει το απαιτούμενο κεφάλαιο: Σε 420 δολάρια ανά μετοχή, θα χρειαστούν λίγο λιγότερα από 24 δισ. δολάρια για να αγοράσει το υπόλοιπο ένα τρίτο των μετοχών της Tesla. Και διευκρίνισε ότι το σχέδιο ήταν το ταμείο της Σαουδικής Αραβίας να αγοράσει αυτές τις μετοχές – η Tesla δεν θα αναλάβει επιπλέον χρέη για την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας. 

Κι εδώ είναι που υπάρχει το πρόβλημα με τον νόμο. Οι αμερικανικοί νόμοι περί χρεογράφων περιορίζουν τον συνολικό αριθμό των μετόχων που μπορεί να έχει μια εταιρεία προτού υποβληθεί σε απαιτήσεις καταχώρισης και υποβολής εκθέσεων – και αυτές οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων είναι το αγκάθι που προσπαθεί να βγάλει ο Musk από το τραπέζι προκειμένου να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. 

Βάσει του νόμου περί ανταλλαγής κινητών αξιών του 1934, μια εταιρεία υποχρεούται να καταχωρεί τους τίτλους της σε μετοχές εάν:

  • Διαθέτει συνολικά περιουσιακά στοιχεία άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων, και
  • Έχει περισσότερους από 2.000 συνολικά μετόχους, ή περισσότερους από 500 καταγεγραμμένους μετόχους που δεν είναι διαπιστευμένοι επενδυτές.

Το εισόδημά σας είναι πάνω από 200.000 δολάρια (ή 300.000 δολάρια συμπεριλαμβανομένου του συζύγου σας); Αυτό ισχύει για τρία χρόνια; Εναλλακτικά, έχετε καθαρή αξία άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, εξαιρουμένης της αξίας της κύριας κατοικίας σας;

Όποιος δεν μπορεί να πει «ναι» δεν είναι διαπιστευμένος επενδυτής και μια ιδιωτική Tesla δεν θα μπορέσει να έχει περισσότερους από 500 από αυτούς.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τον Musk και την Tesla

Αυτό ακριβώς το όριο των 500 θα αποτελέσει αντικείμενο σημαντικών και πιθανώς έντονων συζητήσεων τις ερχόμενες εβδομάδες. Η λέξη κλειδί μπορεί να αποδειχθεί το “εγγεγραμμένοι“: Μπορεί ο Tesla να δημιουργήσει κάτι σαν αμοιβαίο κεφάλαιο ως ενιαίο μέτοχο ρεκόρ και να το προσφέρει σε μη διαπιστευμένους επενδυτές; 

 

Ανάλογα το πως θα απαντηθεί αυτή η ερώτηση, θα διαμορφώσει την πορεία των εξελίξεων το επόμενο διάστημα, σε μια υπόθεση που θα απασχολήσει τις αγορές και τα μέσα σε όλο τον πλανήτη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ