Οικονομολόγοι του Yale “δείχνουν” το Bitcoin για γρήγορα κέρδη

Δύο οικονομολόγοι του Yale υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μια μέθοδο που μπορεί να προβλέψει την απόδοση του Bitcoin στο μέλλον και άρα πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσει κάποιος ώστε να αποκομίσει κέρδη.

Αν και πλέον το γνωστό κρυπτονόμισμα κυμαίνεται πολύ χαμηλότερα από το υψηλό του περασμένου Δεκεμβρίου, οπότε έφτασε τα 20.000 δολάρια, κυρίως λόγω των ρυθμίσεων που επιβάλλονται για τον έλεγχο της χρήσης των κρυπτονομισμάτων, φαίνεται πως υπάρχει ακόμη περιθώριο για σημαντικά κέρδη.

Το πιο δημοφιλές, αλλά και ασταθές, κρυπτονόμισμα κυμαίνεται τους τελευταίους μήνες μεταξύ 6.000 και 9.000 δολαρίων ενώ η τρέχουσα αξία του κυμαίνεται αυτή τις μέρες στα περίπου 6.300 δολάρια, αναφέρει η Huffpost Greece.

Σε αυτές τις διακυμάνσεις, όμως, της αξίας του bitcoin υπάρχουν συγκεκριμένα μοτίβα, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι του Yale, Yukun Liu και Aleh Tsyvinski, οι οποί ανέλυσαν σε βάθος επταετίας αυτές τις διακυμάνσεις για να καταλάβουν ποιοι δείκτες μπορούν να αξιοποιηθούν για τον προσδιορισμό της μελλοντικής τιμής του κρυπτονομίσματος.

Σύμφωνα με τους ίδιους, στη αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι πολύ έντονο το αποκαλούμενο και ως time-series momentum, ότι δηλαδή η απόδοσή του κρυπτονομίσματος κατά το παρελθόν συνιστά μια πρόβλεψη για τις αποδόσεις του στο μέλλον. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν π.χ. το bitcoin έχει καλή απόδοση τώρα, τότε είναι πιθανό να συνεχίσει να έχει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Οι δύο οικονομολόγοι, μάλιστα, φαίνεται να καταλήγουν στην εκτίμηση ότι ένας επενδυτής πρέπει να αγοράσει bitcoin εάν η αξία του αυξήθηκε περισσότερο από 20% την προηγούμενη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι θα έχουν «καλή απόδοση». Υπολόγισαν, δε, τον κίνδυνο να μηδενιστεί η αξία του κρυπτονομίσματος στο 0,03%, που αν και φαίνεται μικρό ποσοστό, είναι σημαντικά υψηλότερο από τον αντίστοιχο κίνδυνο άλλων νομισμάτων, όπως το ευρώ (0,009%) ή το δολάριο Αυστραλίας (0,003%).

Όσο για τη διασπορά του χαρτοφυλακίου νομισμάτων, προτείνουν η έκθεση σε κρυπτονομίσματα να μην ξεπερνά το 1%-6% του συνόλου.

«Φυσικά ο καθένας θα πρέπει να έχει κατά νου, πως όπως με όλα τα άλλα…, οι αποδόσεις του παρελθόντος δεν είναι εγγύηση για μελλοντικές αποδόσεις», συμβουλεύει βέβαια ο Tsyvinski, ένας εκ των δύο οικονομολόγων που έκαναν τη μελέτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ