Αύξηση 4,6% στα προ φόρων κέρδη για την HSBC το πρώτο εξάμηνο

Μικρή αύξηση στα κέρδη προ φόρων εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο της χρήσης η HSBC, καθώς οι αυξανόμενες επενδυτικές δαπάνες στο πλαίσιο της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής της τράπεζας και η πρόβλεψη ύψους 765 εκατ. δολαρίων για υπόθεση στις ΗΠΑ ψαλίδισαν τα έσοδα.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, η οποία ακολουθεί και πάλι αναπτυξιακή στρατηγική μετά από χρόνια συρρίκνωσης των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της και αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα προ φόρων κέρδη ύψους 10,7 δισ. δολαρίων για τους πρώτους έξι μήνες του έτους, αυξημένα κατά 4,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα έσοδα της τράπεζας για το ίδιο διάστημα εμφάνισαν αύξηση 4,2% στα 27,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.

«Πραγματοποιούμε αποφασιστικά βήματα για την επίτευξη της στρατηγικής που παρουσιάσαμε τον Ιούνιο. Επενδύουμε για να κερδίσουμε νέους πελάτες, να αυξήσουμε το μερίδιο αγοράς μας και να θέσουμε τα θεμέλια για συνεπή αύξηση των κερδών και των αποδόσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τζον Φλιντ, διευθύνων σύμβουλος της HSBC.

Σημειώνεται ότι ο Φλιντ παρουσίασε τον Ιούνιο ένα τριετές σχέδιο ανάπτυξης που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 15 έως 17 δισ. δολαρίων σε τομείς όπως η τεχνολογία και η αγορά της Κίνας.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, οι κλάδοι λιανικής τραπεζικής και διαχείρισης καθώς και το τμήμα εμπορικής τραπεζικής βελτίωσαν τις αποδόσεις του το πρώτο εξάμηνο, επισημαίνονται ότι ωφελήθηκαν από το θετικό περιβάλλον των επιτοκίων.

Τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας από την Ασία σημείωσαν στο εξάμηνο άνοδο 23% στα 9,4 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 88% των κερδών προ φόρων, με τον Φλιντ επαναλαμβάνει ότι η Ασία αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους της τράπεζας.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της HSBC, η τράπεζα δεν έχει δει προς το παρόν κάποια επίπτωση ούτε στις δικές της επιδόσεις ούτε στις επιδόσεις των πελατών της από την αύξηση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά τόνισε ότι ανησυχεί για το πώς οι δασμοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σύμφωνα με το Reuters.

Εν τω μεταξύ, η HSBC ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε πρόβλεψη ύψους 765 εκατ. δολαρίων για την επίλυση αστική αξίωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με ισχυρισμούς ότι η τράπεζα διέθεσε τοξικά ενυπόθηκα χρεόγραφα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2007-2008.

Η πρόβλεψη αυτή εξανέμισε σχεδόν όλα τα κέρδη της τράπεζας για το πρώτο εξάμηνο του έτους στη Βόρεια Αμερική, όπου προσπαθεί να ανακάμψη μετά από αρκετά χρόνια υπααπόδοσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ