Η RBS μπορεί να κοιτάει το μέλλον με αισιοδοξία

Η Royal Bank of Scotland, κάποτε ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία του πλανήτη, όμως μια σειρά από λανθασμένες αποφάσεις σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και την κακοδιαχείριση την έφεραν σε δεινή θέση τα τελευταία χρόνια. Όλα αυτά όμως φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν, καθώς την Παρασκευή ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά μετά το 2008 θα καταβάλει μερίσματα στους μετόχους της. Η ανακοίνωση αυτή έφερε ανακούφιση στους επενδυτές της οι οποίοι μετά από αυτή την ανακοίνωση, οδήγησαν σε ένα +3% την μετοχή της τράπεζας.

Η RBS είχε να αντιμετωπίσει πολλά από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης – η αποτυχία των χρηματοοικονομικών επενδύσεων της οδήγησε σε πρόστιμα ύψους άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κατέστρεψε τη φήμη της. Η τράπεζα έχει υποστεί μαζική αναδιάρθρωση, ενώ οδηγήθηκε στο κλείσιμο 162 υποκαταστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη συρρίκνωση των επενδυτικών δραστηριοτήτων της. Όμως, η RBS άρχισε τελικά να ξανακερδίζει κάποια από την χαμένη της λάμψη: τα έσοδά της ανεβαίνουν σταθερά ενώ τα μεγαλύτερα από τα πρόστιμα που της είχαν επιβληθεί έχουν ήδη πληρωθεί. 

Η ικανότητα της RBS να καταβάλλει μερίσματα στους μετόχους της είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την τράπεζα – και δείχνει στους επενδυτές ότι η τράπεζα αρχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα οικονομικά της, από την διάσωση της από την κυβέρνηση της Βρετανίας και μετά. 

Σιγά σιγά η RBS δείχνει πως αφήνει πίσω της τα φαντάσματα του παρελθόντος και μπορεί να βλέπει τα μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Η RBS αναμένει να συνεχίσει να αυξάνει τις πληρωμές μερισμάτων, καθώς στοχεύει να μοιράσει το 40% του κέρδους του 2020 στους μετόχους. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να συνεχίσει την διαδικασία πώλησης του 62% της τράπεζας (που αγόρασε τον Οκτώβριο του 2008 στο πλαίσιο της διάσωσης), καθώς περισσότεροι επενδυτές θα μπορούν να αγοράσουν τις μετοχές της (πολλοί επενδυτές δεν μπορούν να αγοράσουν μετοχές εάν η τράπεζα δεν καταβάλλει μέρισμα). 

Η RBS εξακολουθεί βέβαια να έχει πολύ δουλειά μπροστά της – είναι αντικείμενο έρευνας από τις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές για την παροχή ακατάλληλων συμβουλών ενώ δεν πρέπει να ξεχνάει κάποιος πως ακόμα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν έχουν ολοκληρωθεί και κανείς δεν ξέρει πόσο και που θα μπορούσαν να επηρεαστεί η στρατηγική και η λειτουργικότητα της. Παρόλα αυτά οι επενδυτές, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πιστεύουν σε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. 

Η RBS δεν είναι η μόνη τράπεζα που μπορεί να κοιτάει το μέλλον με αισιοδοξία, καθώς η τάση στις Ευρωπαϊκές τράπεζες δείχνει πως τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης μπαίνουν λίγο λίγο στο περιθώριο. Εκτός της RBS, και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η Credit Agricole , BNP Paribas και η Societe Generale όλες ανακοίνωσαν αξιοπρεπή αποτελέσματα, με την Credit Agricole ειδικά να παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη της επενδυτικής τραπεζικής δραστηριότητας της. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ