Τελικά πόσο κοστίζει μια χειραγώγηση αγοράς;

του Ηλία Κούκουτσα,

Η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να επιβάλει πρόστιμο στην Folli Follie και να προβεί σε διώξεις για κακουργηματικού χαρακτήρα παραβάσεις άφησε την αγορά με πολλά ερωτηματικά. 

Το σκάνδαλο της Folli Follie, όπως αυτό εξελίχθηκε, άφησε υπόνοιες και σκιές που βαραίνουν όλο το οικοδόμημα του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς, καθώς αποκάλυψε πως οι έλεγχοι και οι νόμιμες διαδικασίες ίσως είναι υποδεέστερες από τις γνωριμίες και την προσωπική επαφή. 

Σε μια εποχή που η εικόνα των Ελληνικών εισηγμένων και το σύνολο των διαδικασιών της αγοράς είναι στο μικροσκόπιο των διεθνών επενδυτών, σε μια περίοδο που το Χρηματιστήριο προσπαθεί να δείξει το καλύτερο πρόσωπο των Ελληνικών εταιρειών, οι χειρισμοί στην υπόθεση Folli Follie είναι ίσως κάτι παραπάνω από παιδαριώδεις. 

Όταν η Quintessential Capital Management ξεκίνησε τις αποκαλύψεις για την Folli Follie, η αντίδραση της κεφαλαιαγοράς ήταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ένα “σιγά μωρέ” με την επακόλουθη καθυστέρηση και ολιγωρία η οποία στοίχισε πάρα πολύ στο σύνολο των ελληνικών εταιρειών, αφού άφησε να σχηματιστεί ένα πέπλο αμφιβολίας γύρω από τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Ταυτόχρονα αποκάλυψε ένα κλίμα εθελοτυφλίας, αφού σε οποιονδήποτε εξωτερικό παρατηρητή ο οποίος έχει μια σχετική γνώση, έστω και θεωρητική, για το πως λειτουργούν οι εταιρείες η όλη κατάσταση έδειχνε από μακρυά προβληματική

Μια εταιρεία με μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης ριζωμένο πολλές δεκαετίες πίσω, με σημαίνοντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις ευθύνης όχι λόγω προσόντων αλλά λόγω δεσμών με την ιδιοκτησία του ομίλου, μια εταιρεία τα στοιχεία της οποίας τα διαχειρίζεται μια μικρή ανεξάρτητη εταιρεία χωρίς “αποτύπωμα” και διεθνή εικόνα. 

Και όταν “σκάει η βόμβα”;

Ανεξάρτητα από τις κινήσεις και τις δράσεις της εταιρείας, οι οποίες είναι δικαίωμα της να τις χειριστεί όπως εκείνη κρίνει καλύτερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει και συγκεκριμένες αρμοδιότητες και συγκεκριμένο τρόπο δράσης. Γιατί δεν “κατέβασε από το ταμπλό” την εταιρεία μέχρι να πέσει άπλετο φως σε όλες τις κατηγορίες; Αυτή δεν είναι η δουλειά της; Δέχομαι, για χάρη της κουβέντας, πως δεν κατάφερε να δει τα προβλήματα της Folli Follie επειδή ίσως ήταν πολύ κοντά για να δει την γενική εικόνα. 

Όμως δουλειά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν είναι να κάνει ότι έκανε η QCM; Αυτή δεν είναι η δουλειά της; να ελέγχει την σωστή διαχείριση των εισηγμένων εταιρειών; Να ελέγχει και να διασταυρώνει τα στοιχεία τους; Να σηκώνει σημαιάκια κινδύνου αν κάτι δεν λειτουργεί σωστά;

Δουλειά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν είναι να φροντίζει την σωστή λειτουργία του χρηματιστηρίου και των εταιρειών του; Δεν είναι δουλειά της να φροντίζει για την σωστή εικόνα τόσο προς τα έξω όσο και προς τα μέσα των εισηγμένων εταιρειών;

Δεν είναι δουλειά της να προλαβαίνει, να ελέγχει και τέλος να τιμωρεί την χειραγώγηση της αγοράς; Πόσο κοστίζει μια χειραγώγηση της αγοράς; Η ζημιά που αφήνει πίσω της η Folli Follie είναι πολύ μεγάλη. Εκτός από την ζημιά που προκλήθηκε στην ίδια και τους επενδυτές της, άφησε υπόνοιες και σημάδια στο σύνολο των εισηγμένων. Άφησε υπόνοιες για την λειτουργία του ίδιου του Χρηματιστηρίου χωρίς να υπάρχει λόγος.

Και ποιο ήταν τελικά το αποτέλεσμα; Για μια υπόθεση που άφησε έκθετο το σύνολο των δραστηριοτήτων ελέγχου της Ελληνικής αγοράς σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο, για μια υπόθεση που οδήγησε σε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για μια υπόθεση η οποία, όπως απέδειξε η χθεσινή συνεδρίαση, έβγαλε ενόχους για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα χειραγώγησης της αγοράς, το πρόστιμο ήταν μόλις 4 εκατ. ευρώ. 

4 εκατ. ευρώ για μια υπόθεση που “έκαψε” δισεκατομμύρια. 4 εκατ. ευρώ πρόστιμο για “λογιστικά μαγειρέματα” που απέφεραν πολλαπλάσια οφέλη. 4 εκατ. ευρώ για μια υπόθεση που κόστισε πολλαπλάσια στις υπόλοιπες εισηγμένες.

Οι οποίες είμαι σίγουρος θα τα πλήρωναν από την τσέπη τους προκειμένου να ξεκαθαρίσουν το όνομα τους και την εικόνα τους και να προχωρήσουν χωρίς προβλήματα στην επόμενη μέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ