Το Ελληνικό ρούχο κερδίζει τις διεθνείς αγορές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Συνδέσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), οι εξαγωγές των Ελληνικών ενδυμάτων μέχρι στιγμής στο 2018 παρουσιάζουν θετικό πρόσημο.

Συγκεκριμένα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων το 1ο πεντάμηνο του 2018 ανήλθε σε 265 εκατ. ευρώ, έναντι 254 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017, καταγράφοντας αύξηση 4,1%.

Η καλή πορεία του 1ου πενταμήνου αποτελεί συνέχεια του 2017 που ήταν η καλύτερη εξαγωγική χρονιά μετά το 2010. Ωστόσο, η πορεία των εξαγωγών κατά το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου δεν εμφανίζει τον ίδιο δυναμισμό με το 1ο δίμηνο (Ιανουάριος – Φεβρουάριος) του έτους.

Ελαφρώς θετικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίαςκαταγράφοντας αύξηση 1,6% και φτάνοντας σε αξία τα 170 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, κάμψη εμφανίζουν οι εξαγωγές βαμβακιού οι οποίες το πρώτο πεντάμηνο ανήλθαν σε 145 εκατ. ευρώ (-14,1%). Η πτώση των εξαγωγών βαμβακιού οφείλεται κυρίως σε λόγους στρατηγικής των εταιρειών με στόχο την εξασφάλιση καλύτερων τιμών.

Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το 1ο πεντάμηνο ανήλθαν σε 580 εκατ. ευρώ.

Οριακά αυξητικά κινήθηκαν οι εισαγωγές ενδυμάτων στην ελληνική αγορά σημειώνοντας άνοδο 0,8%. Σε αξία οι εισαγωγές ενδυμάτων το 1ο πεντάμηνο ανήλθαν σε 718 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του 1ου πενταμήνου οι πωλήσεις χονδρικής εμφανίζονται βελτιωμένες κατά 2,2%, ενώ άνοδο κατά 2,1% καταγράφουν και οι πωλήσεις λιανικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ