Σε απεργία κατεβαίνουν οι πιλότοι της Ryanair στη Σουηδία

Οι πιλότοι της Ryanair στη Σουηδία θα προχωρήσουν σε απεργία στις 10 Αυγούστου, σύμφωνα με την Ένωση Πιλότων της χώρας, με αφορμή την αποτυχία της διοίκησης να συναντηθεί με εκπροσώπους των συνδικάτων για πάνω από 8 μήνες.

Η Ryanair έχει αντιμετωπίσει πρόσφατα και άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις από εργαζομένους της σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγορές της, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, και αντιμετωπίσει προγραμματισμένη δράση στη Γερμανία, τη στιγμή που προσπαθεί να επιτύχει συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη από άποψη διακίνησης επιβατών, απάντησε με απειλές για μεταφορά θέσεων εργασίας από τις βάσεις της που επηρεάζονται από τις κινητοποιήσεις, ξεκινώντας από το Δουβλίνο όπου την περασμένη εβδομάδα μείωσε τις χειμερινές πτήσεις της κατά 20%, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται ότι η Ryanair, η οποία λειτουργεί από 86 βάσεις σε 37 χώρες και διακίνησε 130 εκατ. επιβάτες το προηγούμενο έτος, αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο να αναγνωρίσει τα συνδικάτα για πρώτη φορά στην 32χρονη ιστορία της για να αποτρέψει τις γενικευμένες απεργίες πριν από τα Χριστούγεννα.

«Από τότε που η Ryanair ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει τα συνδικάτα των πιλότων σε όλη την Ευρώπη, οι εξελίξεις είναι παρόμοιες παντού», αναφέρει η Σουηδική Ένωση σε δήλωσή της. «Δεν συμφωνήθηκε καμία συλλογική σύμβαση οπουδήποτε στην Ευρώπη και οι εχθρικές σχέσεις της Ryanair με τους υπαλλήλους της είναι εμφανείς σε αρκετές περιπτώσεις, τελευταία με τον εκφοβισμό και τις απειλές κατά των Ιρλανδών πιλότων μετά την χρήση του νόμιμου δικαιώματός τους στην απεργία», προσθέτει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ