ZTE: Ζημίες 790 εκατ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο λόγω του εμπάργκο των ΗΠΑ

Στα 5,4 δισ. γουάν ή 790 εκατ. δολάρια ανέρχονται οι καθαρές ζημίες της ZTE στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας όπου αναθεωρεί προς τα κάτω τα οικονομικά της μεγέθη συνυπολογίζοντας τις επιπτώσεις από το πρόσφατο εμπάργκο των ΗΠΑ.

Η εταιρεία είχε ανακοινώσει προηγουμένως κέρδη ύψους 1,8 δισ. γουάν για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ποσό σημαντικά υψηλότερο από τα 1,2 δισ. γουάν που ήταν τα κέρδη της στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Ωστόσο, οι επικαιροποιημένες μη λειτουργικές δαπάνες ύψους 6,7 δισ. γουάν (980 εκατ. δολαρίων) που απορρέουν από το αμερικανικό εμπάργκο εξανέμισαν τα κέρδη της εταιρείας. Σημειώνεται ότι πριν τον υπολογισμό των επιπτώσεων του εμπάργκο, οι μη λειτουργικές δαπάνες της ZTE ανέρχονταν στο ποσό των 28 εκατ. γουάν (4,1 εκατ. δολάρια).

Οι ΗΠΑ αποτελούν βασικό προμηθευτή εξαρτημάτων για τη ZTE, η οποία τον Μάιο αναγκάστηκε να αναστείλει τις δραστηριότητές της μετά την επιβολή εμπορικών κυρώσεων από τις αμερικανικές αρχές. Ωστόσο, οι ΗΠΑ ήραν το εμπάργκο και η ZTE ξεκίνησε και πάλι τη δραστηριότητά της στα μέσα Ιουλίου, αφού προηγουμένως συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 1,4 δισ. δολαρίων και να αλλάξει την ηγεσία της.

Στα μέσα Ιουλίου, μάλιστα, η ZTE ανακοίνωσε ότι αναμένει σημαντικές απώλειες για το πρώτο εξάμηνο του έτους ως αποτέλεσμα του εμπάργκο και του προστίμου των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι οι ζημίες για τους πρώτους έξι μήνες του 2018 αναμένεται να κυμανθούν από 7 έως 9 δισ. γουάν, έναντι κερδών ύψους 2,3 δισ. γουάν που εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο του 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ