Αναβάθμισε σε θετικό το outlook των ελληνικών τραπεζών η Moody’s

Σε θετικές από σταθερές αναβάθμισε τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος η Moody’s, εκτιμώντας ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών και ο κίνδυνος των περιουσιακών στοιχείων θα βελτιωθούν τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, εν μέσω ενός βελτιούμενου, αλλά ακόμα απαιτητικού, επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Στην έκθεσή της, η Moody’s αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει τη θετική της δυναμική κατά την εξεταζόμενη περίοδο, κάτι που θα εξαρτηθεί, όπως σημειώνει, από την προσήλωση της κυβέρνησης στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος και 2,2% το 2019, υποστηριζόμενη από την έντονη αύξηση των εξαγωγών και των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού.

«Τα προβληματικά δάνεια θα μειωθούν σταδιακά από τα πολύ υψηλά επίπεδα καθώς οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνται από τους βελτιωμένους νόμους για την ανάκτηση δανείων», δήλωσε ο Νοντάς Νικολαΐδης, αντιπρόεδρος και Senior Credit Officer της Moody’s. Ο οίκος αναμένει ότι τα προβληματικά δάνεια θα παραμείνουν αυξημένα, ωστόσο εκτιμά ότι οι τράπεζες θα επιτύχουν πιθανότατα τους στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευτεί στις ρυθμιστικές αρχές για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε περίπου 35% των ακαθάριστων δανείων μέχρι το τέλος του 2019.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών τους προσφέρουν μια «άνεση», με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 (CET1) για το τραπεζικό σύστημα περίπου στο 15,8% τον Μάρτιο του 2018, αν και οι σημαντικές αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις συνεχίζουν να υπονομεύουν την ποιότητα αυτού του κεφαλαίου .

Επίσης, τονίζει ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας και την παροχή βοήθειας σε περίπτωση έκτακτης ρευστότητας (ELA) μειώνεται, ενώ η εξάρτηση από τον ELA ενδέχεται να εξαλειφθεί τους επόμενους μήνες, καθώς οι τράπεζες ανακτούν την πρόσβαση στις διατραπεζικές αγορές και οι αγορές καλυμμένων ομολόγων και οι καταθέσεις αυξάνονται σταδιακά.

Σύμφωνα με τη Moody’s, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να παραμείνουν οριακά κερδοφόρες μέχρι το 2019, καθώς τα πιστωτικά και λειτουργικά έξοδα παραμένουν χαμηλά. Εντούτοις, σημειώνει ότι τα καθαρά περιθώρια επιτοκίων θα παραμείνουν υπό πίεση, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να παρακρατούν και να μειώνουν τα υπόλοιπα δανείων τους μέσω διαγραφών και πωλήσεων NPEs.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ