H Comcast ακύρωσε την πρόταση 66 δισ. δολαρίων εξαγοράς της FOX!

Η Comcast τελικά έκανε πίσω και απέσυρε την προσφορά της για την εξαγορά της 21st Century Fox, αξίας 66 δισ. δολαρίων και θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια να εξαγοράσει το 61% του Sky, το οποίο ανήκει στην Fox. 

Η απόσυρση της Comcast αποτελεί παραχώρηση στην Walt Disney, η οποία τον περασμένο μήνα ανέβασε την προσφορά της για τα περιουσιακά στοιχεία της Fox στα 71,3 δισ. δολάρια, σε μια προσπάθεια να ενώσει δύο ιστορικά στούντιο του Hollywood και πολλά τηλεοπτικά δίκτυα κάτω από μια εταιρική ομπρέλα. Η κίνηση της Comcast βάζει τέλος σε μια από τις σημαντικότερες εμπορικές αντιπαραθέσεις της βιομηχανίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ωστόσο δεν πρόκειται να φύγει τελείως από την μέση αφού εντείνει τις προσπάθειες της για την απόκτηση του Βρετανικού δικτύου Sky, το οποίο ανήκει κατά 39% στην Fox.

Η Fox έχει επίσης κάνει προσφορά για το υπόλοιπο 61% του Sky, αν και αυτή τη στιγμή η Comcast έχει κάνει την πιο συμφέρουσα οικονομικά πρόταση στα 34 δισ. δολάρια. Μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης της Comcast, η μετοχή της εταιρείας ανέβηκε 2,7% καθώς τα νέα πως η Comcast δε θα μπει σε ένα πόλεμο προσφορών με την Disney “ανακούφισαν” τους επενδυτές, ενώ η ίδια ανακούφιση από την πλευρά των επενδυτών της Disney, ώθησε την μετοχή της εταιρείας να καταγράψει με την σειρά της κέρδη 1,6%.

Αντίθετα η μετοχή της Fox έπεσε κατά 1,2%, ενώ αρνητικό πρόσημο είχε και η μετοχή του Sky στο -1,5%. Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Comcast έριξε την προσφορά της για τα περιουσιακά στοιχεία της Fox ήταν ότι ο πόλεμος προσφοράς έπληξε την αξία του Sky, δεδομένης της μερικής ιδιοκτησίας του από τη Fox, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη εταιρεία. “Η αποχώρηση από την προσπάθεια εξαγοράς της Fox σε αυτή την τιμή, δίνει στους επενδυτές την αίσθηση πως η Comacast μπορεί να ζήσει μια χαρά και χωρίς αυτήν” δήλωσε ο Jonathan Chaplin της New Street Research στο Reuters. “Μένει να δούμε ποια θα είναι η προσφορά για τον Sky, όμως πιστεύω πως είναι πολύ απίθανο να γίνει μια προσφορά που θα δείχνει απελπισία”.

Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, Disney και Fox αναγνώρισαν για πρώτη φορά πως δεν μπορούν να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν την προσφορά της Comcast για τον Sky, όμως μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Όπως αναφέρουν αναλυτές, η Disney έχει αρκετά μεγάλο χρέος για να προσπαθήσει να υπερκεράσει την Comcast και να εμπλακεί σε ένα πόλεμο προσφορών για τον Sky, ενώ θα πρέπει να φυλάξει κεφάλαια για να ολοκληρώσει την δική της streaming πλατφόρμα, αν θέλει να ανταγωνιστεί στα ίσια το Netflix

Από την μεριά της επίσης η Comcast απέσυρε την προσφορά για την Fox καθώς ανησυχούσε για την υψηλή τιμή, παρόλο που οι τράπεζες είχαν δηλώσει την προθυμία τους να χρηματοδοτήσουν οποιαδήποτε προσφορά έκανε η εταιρεία. Επίσης ανησυχούσε πόσα έσοδα θα χανόταν στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων για να “καταπραΰνουν” τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Bob Iger και την ομάδα της Disney και να συγχαρώ την οικογένεια Murdoch και τη Fox για τη δημιουργία μιας τέτοιας επιθυμητής και σεβαστής εταιρείας“, δήλωσε χθες ο Roberts της Comcast.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ